6 mënyra si të kurseni energji

6 mënyra si të kurseni energji

Faturat e energjisë u rritën në fillim të tetorit, me familjet në Angli, Uells dhe Skoci që përdorin një sasi tipike gazi dhe energjie elektrike, tani të përcaktuara për të paguar 2,500 £ në vit – një rritje prej 500 £.

Masat e kursimit të energjisë nuk do të kompensojnë rritjen e mprehtë të çmimeve.

Por të marra së bashku, shumë ndryshime të vogla mund të kursejnë qindra paund në vit, shkruan BBC.

1. Përdorni një tigan me ajër ose mikrovalë në vend të furrës

Furrat mund të jenë një mënyrë joefikase gatimi pasi ato përfshijnë ngrohjen e një hapësire relativisht të madhe.

Përdorimi i mikrovalës, tenxhere me presion ose tiganit me ajër mund të kursejë.

Mikrovalët zakonisht kursejnë energji pasi gatuhen më shpejt. Për shembull, një patate e pjekur mund të zgjasë 90 minuta në furrë, 45 minuta në një tigan me ajër dhe 10 minuta në mikrovalë.

2. Kalo te llambat LED

Kalimi në llamba LED mund të bëjë një ndryshim të madh.Një familje që përdor një duzinë llamba inkandeshente ose halogjene 40 W për katër orë në ditë mund të shpenzojë rreth 238 £ në vit, shkruan BBC.

Ekuivalentët LED do të kushtonin 41,70 £ – një kursim prej 196,30 £ në vit.

Llambat LED mund të kushtojnë më shumë, por kanë një jetëgjatësi më të gjatë dhe do të kursejnë para me kalimin e kohës.

3. Merrni kontrollin e paisjeve të ngrohjes

Vendosni termostatin tuaj në temperaturën më të ulët të rehatshme (shpesh 18 deri në 21 C).

Ulja e termostatit tuaj vetëm një shkallë mund të ulë faturat me rreth 145 £ në vit, thotë Trusti i Kursimit të Energjisë.

Kjo bazohet në një shtëpi gjysmë të shkëputur me ngrohje midis orës 07:00-09:00 dhe 16:00-23:00 gjatë ditëve të javës dhe midis orës 7:00-11:00 në fundjavë.

4. Izolimi i shtëpisë

Nëse shtëpia juaj është e izoluar dobët, ajo do të humbasë nxehtësinë më lehtë dhe do të jetë më e vështirë për t’u ngrohur.

Izolimi dhe izolimi nga rryma – për të ndaluar daljen e nxehtësisë rreth dyerve dhe dritareve – ndihmon në kapjen e nxehtësisë.Mbrojtja profesionale nga rryma mund të kushtojë rreth 225 £, thotë Trusti i Kursimit të Energjisë. Megjithatë, mund të kursejë rreth 125 £ në vit.

5. Përdorni më mirë pajisjet

Sipas Emily Seymour, makinat larëse dhe tharëset mund të jenë të uritura për energji.

Por ka mënyra për t’i përdorur ato në mënyrë efikase, thotë ajo.

Përdorni çdo cilësim eko, veçanërisht nëse rrobat nuk janë aq të ndotura.

Larja e rrobave në 30 C dhe përdorimi i një cikli më pak në javë mund të kursejë 28 £ në vit, thotë Trusti i Kursimit të Energjisë.

Nëse mundeni, thajini rrobat jashtë dhe jo në tharëse. Do të kushtojë të paktën 36 £ në vit për të funksionuar një tharëse me efikasitet energjetik nga tetori, bazuar në përdorimin mesatar, ose deri në 159 £ për një model joefikas, thotë Sust-it.

Mospërdorimi i një tharëse joefikase për katër muaj gjatë verës mund të kursejë 70£ në vit.

6. Bëni dushe më të shkurtra

Një familje tipike me ngrohje me gaz do të përdorë rreth 12% të faturës së saj të energjisë për ngrohjen e ujit për dushe, banja dhe çezma, thotë Trusti i Kursimit të Energjisë.

Megjithatë, nëse keni një dush me energji, kursimi mund të jetë më i vogël pasi do të përdorni më shumë ujë të nxehtë.Ndërkohë, shkurtimi i kohës së dushit nga tetë në katër minuta mund të kursejë 70 £ në vit. Kjo bazohet në pesë dushe në javë.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit