Aborti pritet të bëhet e drejtë kushtetuese në Francë

Aborti pritet të bëhet e drejtë kushtetuese…

Në një Kongres të rrallë parlamentar në Pallatin e Versajës, pas miratimit të projektligjit në Senat, Franca pritet të përfshijë të drejtën e abortit në Kushtetutë.

Nëse Kongresi e miraton projektligjin, Franca do të bëhet vendi i vetëm në botë që e mbron qartë të drejtën për t’i dhënë fund një shtatzënie.

Presidenti Emmanuel Macron u zotua vitin e kaluar të përfshijë në kushtetutë abortin e ligjshëm në Francë që nga viti 1975 pasi Gjykata e Lartë e SHBA-së në vitin 2022 përmbysi të drejtën gjysmëshekullore të procedurës, duke i lejuar shtetet ta ndalojnë ose kufizojnë atë.

Asambleja Kombëtare e dhomës së ulët të Francës në janar miratoi me shumicë dërrmuese bërjen e abortit një “liri të garantuar” në kushtetutë, e ndjekur nga Senati të mërkurën.

Dokumenti pritet të kalojë edhe në fazën e fundit në një takim të rrallë që zhvillohet të hënën. Tri të pestat e deputetëve do të duhet të votojnë për projektligjin, në mënyrë që ai të miratohet. Leah Hoctor, prej Qendrës për të drejta të riprodhimit, ka thënë se votimi do të jetë historik.

“Nëse liria për të vendosur për të pasur abort përfshihet në Kushtetutën e Francës, kjo do të jetë dispozita e parë e tillë kaq e qartë ligjore në Evropë dhe në botë”, ka thënë ajo.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit