Aktori shqiptar: Kam përjetuar racizmin, jam shqiptar për Greqinë dhe grek për Shqipërinë

Aktori shqiptar: Kam përjetuar racizmin, jam shqiptar…

Aktori me origjinë shqiptare, Dimitris Kapuranis ka folur për racizmin që ka përjetuar për shkak të dualitetit të identitetit. Prindërit e aktorit kanë emigruar kohë më parë në Greqi dhe kjo ka bërë që ia të përjetojë racizmin edhe në Shqipëri edhe në Greqi. Sipas tij, shpesh herë ka fshehur identitetin për shkak të racizmit që i është bërë në Greqi, ndërsa shton se edhe në Shqipëri pritet në mënyrë jo të mirë, pasi i thonë ‘grek’.

“Është një çështje transballkanike dhe problemi kryesor është se si e menaxhon një fëmijë këtë dualitet identiteti, se unë jam dy gjëra në të njëjtën kohë. Unë jam shqiptar për Greqinë dhe grek për shqiptarët. Ky dual mund të jetë shumë kaotik për një fëmijë, sepse ai ndihet sikur është pak kudo. Dhe nuk ka asnjë pranim shoqëror të faktit që jeni të dy bashkë, jeni diçka tjetër, jeni diçka në mes”, tha ai.

“Në Shqipëri marr të njëjtën gjë, është ana tjetër e së njëjtës medalje. Është e njëjta gjë. Unë nuk kam përjetuar racizëm akut, por mendoj se është më shumë se ne duam që njerëzit të kuptojnë saktësisht se me kë kemi të bëjmë, për ta bërë atë specifik. Kur nuk mund ta përcaktojmë këtë, kjo shkakton dobësi në marrëdhëniet e njerëzve. Shumë shpesh ndjeja se kishte një vështirësi në komunikim, një pengesë dhe nuk e kuptoja pse po ndodhte”, tha ai.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit