Analiza e “The Guardian”: Arsyet përse kthimi i Boris Johnson mund të jetë katastrofik!

Analiza e “The Guardian”: Arsyet përse kthimi…

“Një rikthim i ish-kryeministrit është i mbushur me rreziqe të mundshme që mund të copëtojnë më tej partinë Konservator”, kështu shkruan The Guardian, ndërsa i kushton një artikull situatës politike në Britani.

Mbështetësit konservatorë të Boris Johnson besojnë se ai është i vetmi person që do të kishte një shans për të fituar zgjedhjet e ardhshme për ta.

Kthimi i tij, ndoshta do të shkatërronte partinë.

I rënduar nga skandalet, përfshirë Partygate, Johnson u detyrua të jepte dorëheqjen në korrik pasi më shumë se 50 ministra dhe ndihmës të qeverisë dhanë dorëheqjen, duke thënë se nuk mund ta mbështesnin më atë.

Shumica e deputetëve konservatorë menduan se ai duhet të largohej deri në atë kohë dhe po ashtu të njëjtin qëndrim kishin edhe një shumicë e madhe e votuesve.

Nëse ai do të kthehej, sikur largimi i tij të mos ishte nxitur nga çështje parimore  shumë nga po ata deputetë dhe ish-ministra do të revoltoheshin.

Një numër i madh ish-ministrash do të refuzonin të shërbenin ose të mbështesin Johnson-in dhe disa deputetë po ashtu do të largoheshin nga partia.

Një parti parlamentare tashmë e copëtuar nga përçarjet do të ishte potencialisht e paqeverisshme në kohën e një krize ekonomike dhe kur konservatorët janë rreth 30 pikë prapa në sondazhe.

Më e keqja e Partygate dhe roli i Johnson në të nuk ka ardhur ende.

Një sasi e madhe dokumentesh nga brenda numri 10 tashmë i janë dorëzuar Harriet Harman të Laburistit, e cila po kryeson hetimin nga komiteti i privilegjeve të Commons.

Seancat e provave në të cilat Johnson pritet të paraqitet do të fillojnë në nëntor.

Një perspektivë e tillë ka bindur tashmë njerëz si Dominic Raab, ish-zëvendëskryeministri nën Johnson, të mendojnë përsëri për përpjekjen e një rikthimi që mund ta çojë atë dhe partinë e tij në krizë edhe më të thellë.

Për partinë konservatore, humbja e një lideri tjetër (edhe pse një ritretje) pas vetëm disa javësh, ndoshta do të ishte shkatërrimtare.

Nëse zbulohet se Johnson ka mashtruar Commons, ai mund të pezullohet, duke e bërë pozicionin e tij të paqëndrueshëm.

Ekonomia dhe tregjet do të destabilizoheshin përsëri.

Johnson nuk ka qenë kurrë një për disiplinën fiskale dhe pas katastrofës së shkurtimeve të pafinancuara të taksave të Liz Truss , kthimi i tij mund të trazojë sërish tregjet financiare, pasi Jeremy Hunt solli pak qetësi duke hequr dorë nga plani ekonomik i Truss.

Shtypi i djathtë dhe opinioni publik

Të shtunën, edhe disa komentues kryesorë të krahut të djathtë po argumentonin se Johnson  nuk duhej të përpiqej të rikthehej. Koha e tij ka kaluar.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit