Astronomët zbulojnë fenomenin e rrallë, dëshmojnë ‘vdekjen’ e një galaktike

Astronomët zbulojnë fenomenin e rrallë, dëshmojnë ‘vdekjen’…

Astronomët kanë parë një galaktikë të largët që po fillon të ‘vdesë’, në atë që mund të jetë një përparim i madh në kuptimin tonë të kozmosit.

Galaktikat fillojnë të “vdesin” kur ata ndalojnë së formuari yje. Astronomët kanë vëzhguar një gamë të gjerë galaktikash të tilla të ‘vdekura’ të shpërndara nëpër univers, por nuk kanë qenë në gjendje të thonë saktësisht pse ndodh.

Tani astronomët kanë një pamje të qartë në një ngjarje kaq spektakolare dhe shpresojnë se kjo mund të hedhë dritë mbi procesin që çon galaktikat në zhdukje.

Galaktika e vëzhguar po humbet rreth 10.000 diell me vlerë të gazit çdo vit, që do të thotë se po mbaron karburanti për të bërë yje të rinj.

Tani ka humbur gati gjysmën e këtij gazi dhe sepse ende po krijon yje me qindra herë më shpejt se Rruga jonë e Qumështit, ajo do të përdorë mbetjet në disa dhjetëra miliona vjet dhe do të shuhet.

Për shkak se galaktika është 9 miliardë vite dritë larg, astronomët në të vërtetë po shikojnë ngjarje që kanë ndodhur në rininë relative të universit, kur kozmosi ishte vetëm 4.5 miliardë vjet i vjetër.

Astronomët mendojnë se vdekja dramatike u shkaktua nga një përplasje me një galaktikë tjetër, duke ndryshuar potencialisht kuptimin tonë se si mund të ndodhin ngjarjet.

Provat për përplasjen u gjetën në formën e një “bishti “, një rrjedhë e gjatë yjesh dhe gazi që shtrihen në hapësirën ndëryjore./gazeta shqip

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit