Australia ndryshon himnin në respekt të së kaluarës indigjene

Australia ndryshon himnin në respekt të së…

Australianët do të këndojnë një version tjetër të himnit të tyre kombëtar nga 1 janari pasi kryeministri Scott Morrison njoftoi një ndryshim në fjalët të enjten, raporton BBC.

Himni nuk do t’i referohet më Australisë si “e re dhe e lirë” në një përpjekje për të pasqyruar historinë e gjatë indigjene të vendit.

Njoftimi ishte një surprizë por i mirëpritur në të gjithë qeverinë.

Morrison tha se shpreson që ndryshimi do të krijojë një “frymë uniteti”.

Njerëzit banonin në Australi për dhjetëra mijëra vjet përpara se të kolonizohej nga kolonët anglezë kryesisht të bardhë në Shekullin 18.

Linja që do të hiqet në himn, e cila quhet Advance Australia Fair, është “Sepse ne jemi të rinj dhe të lirë”. Në vend të kësaj njerëzit do të këndojnë “Sepse ne jemi një dhe të lirë”.

Në fillim të këtij viti, udhëheqësi i shtetit të Uellsit të Ri Jugor, Kryeministri Gladys Berejiklian, sugjeroi ndryshimin, duke thënë që formulimi aktual shpërfillte “kulturën krenare të Kombeve të Parë” të Australisë.

“Ndryshimi i” nga të rinj dhe të lirë “në” një dhe të lirë “nuk heq asgjë, por besoj se shton shumë,” tha Kryeministri Morrison, i cili është një konservator,.

Ajo njeh distancën që kemi kaluar si komb. Ajo pranon që historia jonë kombëtare është tërhequr nga më shumë se 300 paraardhës autoktonër dhe grupe gjuhësore dhe ne jemi kombi më i suksesshëm multikulturor në tokë.”

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit