Banorët e Hawaiit në panik, vullkani më i madh aktiv në botë mund të shpërthejë

Banorët e Hawaiit në panik, vullkani më…

Banorët e Hawaiit po tmerrohen pasi vullkani më i madh aktiv në botë po tregon shenja se mund të shpërthejë. Mauna Loa, e cila shpërtheu për herë të fundit në vitin 1984, i ka shkencëtarët në gatishmëri për shkak të një goditjeje të fundit të tërmeteve në majën e vullkanit.

Pavarësisht frikës, ekspertët thonë se një shpërthim nuk është i afërt dhe çdo lavë e shkaktuar nga një shpërthim do të marrë orë të tëra për të arritur në shtëpitë më të afërta. Talmadge Magno, administratori i Mbrojtjes Civile të Qarkut Hawaii, tha: “Jo për t’i panikuar të gjithë, por ata duhet të jenë të vetëdijshëm se ju jetoni në shpatet e Mauna Loa. Ekziston një potencial për një lloj fatkeqësie llave.“

Në kushtet aktuale një shpërthim nga Mauna Loa nuk është i afërt.”Ne po i kujtojmë njerëzit që të shfrytëzojnë këtë mundësi për t’u regjistruar për mesazhet e alarmit të urgjencës në qark dhe për të përgatitur ose rishikuar planet e tyre për të qenë gati për çdo fatkeqësi.”

Mango vuri në dukje se vullkani përbën 51 për qind të sipërfaqes së ishullit, duke e bërë të vështirë parashikimin se cilat zona mund të preken nëse do të ndodhte një shpërthim. Administratori shtoi se nëse do të ndodhte një shpërthim, Qarku do t’u jepte informacion banorëve për masat e sigurisë, duke përfshirë rrugët e evakuimit dhe strehimoret.

Në vitin 1980, katër vjet para shpërthimit të fundit të Mauna Loa, popullsia e Hawait ishte 92,000, me popullsinë tani më shumë se dyfish, në 200,000.

Shumë prej tyre gjithashtu nuk ishin afër gjatë shpërthimit të fundit, prandaj zyrtarët po përgatisin banorët tani edhe pse një shpërthim nuk është aktualisht i afërt. Observatori i Vullkanit Havai ka sugjeruar se vullkani ka qenë në një gjendje ‘trazirash’ që nga mesi i muajit të kaluar, pasi numri i tërmeteve të samitit u rrit ndjeshëm nga 10 në 20 në ditë në 40 në 50 në ditë.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit