BBC për shqiptarët: Korrupsioni dhe ekonomia largojnë të rinjtë

BBC për shqiptarët: Korrupsioni dhe ekonomia largojnë…

BBC prova që bandat shqiptare të drogës po përdorin kampet e emigrantëve në Francën veriore si një terren rekrutimi, duke ofruar pagesën e kalimit të atyre që janë përgatitur për të punuar në industrinë e drogës në Mbretërinë e Bashkuar pas mbërritjes.

Shqiptarët përbëjnë pothuajse një të tretën e 38,000 njerëzve që kanë mbërritur me varka të vogla deri më tani këtë vit, sipas shifrave të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar.

Zyrtarët e lartë të policisë dhe emigracionit në të dy anët e Kanalit janë të shqetësuar nga rritja e rolit të ndërmjetësve shqiptarë në lehtësimin e kalimeve.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama ka akuzuar Britaninë e Madhe se po i ka dhënë të drejtën bashkëqytetarëve të tij për të justifikuar “politikat e dështuara” të saj për kufijtë dhe migracionin.

BBC ka parë sesi qytetet pranë kryeqytetit shqiptar, Tiranës kanë mbetur thuajse bosh dhe sa shumë të rinj shqiptarë po joshin drejt bregdetit francez.

Në qytetin francez të Dunkirkut këtë verë, dëshmitarët okularë thonë se shqiptarët pushtuan një pjesë të kampit kryesor të emigrantëve atje. Dhe hotelet e vogla përreth stacionit –si Hotel Bretagne dhe Le Lion d’Or kanë krijuar tashmë poste për emigrantët shqiptarë: dyert e tyre të mbyllura përgjithmonë, pa personel në sy, një numër telefoni 24-orësh i fiksuar në xhami.

Këto janë disa nga vendet ku ndërmjetësit shqiptarë presin për klientët duke vepruar si një lidhje kritike me kalimet e vogla të varkave të dominuara nga rrjetet irakiane-kurde.

“Në Francë ka njerëz që të presin,” tha një shqiptar, pasi arriti në Britaninë e Madhe me një varkë të vogël këtë verë.

“Të gjithë në botë e dinë se ku të shkojnë, nëse doni të shkoni në Angli”.

Nga rruga jashtë stacionit të Dunkirk, ne dallojmë Kevin në dritaren e dhomës së tij të katit të dytë në Le Lion d’Or, teksa pi një cigare. Një ardhje e re nga Shqipëria, 20 vjeç, plot energji nervore për udhëtimin në vazhdim.

Mundësia ekonomike mbetet shtytësi kryesor. Korrupsioni është një problem sistemik dhe Eurostat-i tregon nga viti 2018 të ardhurat mesatare të familjeve në Shqipëri (1,997 €; 1,744 £), me MB, ku janë 10 herë më të larta (21,464 €).

Pas vetëm disa ditësh këtu, ai tashmë ka gjetur dikë që të organizojë kalimin e tij dhe pret thirrjen për t’u larguar.

“Moti nuk është i mirë,” thotë ai. “Duhet të presim ndoshta edhe dy ditë të tjera”. Për shtetasit shqiptarë si Kevi, arritja në Francën veriore është e lehtë; ata kanë të drejtë të hyjnë në BE si turistë deri në tre muaj pa vizë.

Shumica mbërrijnë me autobus ose makinë, të nxitur nga reklamat në mediat sociale që premtojnë ndihmë nga ndërmjetësit në terren në Bruksel, Paris, Calais ose Dunkirk. Duke u paraqitur si një emigrant shqiptar, ne kontaktuam dy kontrabandistë që reklamonin klientë në platformën e ndarjes së videove TikTok.

Të dy u përgjigjën brenda gjysmë ore, me opsione për të paguar në Francë ose në Angli, dhe udhëzime për të shkuar në Belgjikë ose Francë, ku një fiksues do të vinte kontakt.

Mesazhi i të dyve ishte: “Është e lehtë”.“Të afrohen ndërmjetësit dhe ti shkon me ofertën më të lirë”, më tha Eraldo Harkicaj, një gazetar shqiptar.

Ai tha se shumica e ndërmjetësve shqiptarë qëndruan larg kampit kryesor të emigrantëve në Dunkirk, ku kontrollin e kanë rrjetet kurde dhe të tjera.

“Kur ishim brenda kampit, kuptuam se shqiptarët nuk kishin asnjë pushtet të vërtetë. Gjithçka drejtohej nga kurdët,” më tha Eraldo.

“I gjithë organizimi në kamp dhe transportimi i njerëzve drejt Anglisë është bërë nga kurdët”.Një zyrtar i lartë francez, i fokusuar në këtë fushë, konfirmoi se shqiptarët aktualisht po luajnë rolin e ndërmjetësve, duke lidhur emigrantët shqiptarë me bandat e kontrabandës irakiako-kurde.

Duke folur jashtë rekordeve, ai tha se rrjetet kurdo-irakiane drejtojnë aktualisht 80% të operacioneve me varka të vogla, por se autoritetet franceze janë të shqetësuara për mundësinë që shtetasit shqiptarë të krijojnë operacionet e tyre të pavarura, me rrezikun e konfliktit të dhunshëm midis grupeve.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar thotë se 12,000 shqiptarë kanë mbërritur me varka të vogla këtë vit, pothuajse të gjithë të rinj që udhëtojnë vetëm. Në Shqipëri, disa zona rreth kryeqytetit Tiranë po thahen nga njerëzit. Laknas shtrihet në rrugën e fluturimit nga Shqipëria në Francë.

Avionët e pasagjerëve zmadhojnë qytetin e qetë dhe të zbrazët: mbi xhaminë e tij të vogël të përshtatur nga blloqe gjysmë të ndërtuara dhe shtëpi të mbyllura; mbi kafenenë e saj të shkretë. Dyqanitarët mblidhen në rrugën e qetë për t’u ankuar se biznesi i tyre është i paqëndrueshëm.

Një palë lopë mërmërisin në bar në rrugën ende kryesore.”Janë gjithçka që më kanë mbetur,” thotë pronari i tyre. Fëmijët e mi kanë shkuar në Angli”.Banorët këtu thonë se 70% e popullsisë vendase tashmë është larguar për në MB. Dhe largimet nuk kanë të ndalur. Ma shumë vende si Laknas në Shqipëri tani.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit