BE zbut tensionet për targat e makinave të Kosovës

BE zbut tensionet për targat e makinave…

Kosova dhe Serbia kanë rënë dakord për hapat për të zbutur një mosmarrëveshje për targat serbe të makinave, të cilat kishin kërcënuar të shkaktonin dhunë.

Shefi i politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell, shkroi në Twitter : “Kemi një marrëveshje!” dhe tha se të dyja palët do të përpiqen të normalizojnë marrëdhëniet. Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008.

Kosova kishte kërcënuar se do të fillonte t’i gjobisë shoferët nga e enjtja nëse ata vazhdojnë të përdorin targat e lëshuara nga Beogradi.

Por bisedimet e Brukselit rezultuan në një marrëveshje.

Zoti Borrell tha se Serbia do të ndalojë lëshimin e targave me emërtimet e qyteteve të Kosovës dhe Kosova nuk do të kërkojë që automjetet me targa serbe të riregjistrohen.

Të hënën ai shprehu zemërim kur Kosova refuzoi të pranojë marrëveshjen e propozuar të BE-së.

Por Kosova iu kthye negociatave nën presionin e aleatit të saj kryesor, SHBA-së, raporton korrespondenti i BBC-së për Ballkanin, Guy Delauney.

Ai thotë se marrëveshja tingëllon identike me propozimin e BE-së në tryezë në fillim të kësaj jave.

Autoritetet e Kosovës duan që minoriteti etnik serb të dorëzojë targat e tyre të lëshuara nga Serbia. Qeveria në Prishtinë ka argumentuar se targat që datojnë para luftës së territorit të vitit 1999 për pavarësi nga Serbia nuk mund të jenë më të vlefshme.

Policia e Kosovës do të vendoste gjoba prej 150 € (130 £; 154 dollarë) për mbajtësit e targave të lëshuara nga Serbia.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit