Bie në mënyrë drastike fuqia blerëse e dollarit amerikan

Bie në mënyrë drastike fuqia blerëse e…

Inflacioni është rritja e çmimeve me kalimin e kohës. Është një faktor i rëndësishëm në përcaktimin e vlerës së parave tuaja, si paratë që mund të kurseni ose investoni për të ardhmen, ashtu edhe fuqia blerëse e parave tuaja sot. Kur inflacioni rritet, paratë tuaja vlejnë më pak.

E njëjta gjë ka ndodhur edhe me dollarin amerikan. Fuqia blerëse e dollarit amerikan ka rënë me kalimin e kohës sepse në vitin 1913, një dollarë ka pasur të njëjtën vlerë si 30 dollarë në 2023. Ndërsa në vitin 2020 ka pasur vlerën e 26 dollarëve.

Fuqia blerëse e një monedhe përfaqëson sasinë e mallrave dhe shërbimeve që mund të blihen me një njësi të monedhës. Rritja e ofertës monetare nga qeveria ka sjellë uljen e vlerës së dollarit.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit