Brazili dhe Kina arrijnë marrëveshjen tregtare për të hequr dorë nga dollari amerikan

Brazili dhe Kina arrijnë marrëveshjen tregtare për…

Brazili dhe Kina kanë arritur një marrëveshje për të hequr dorë nga dollari amerikan dhe të përdorin monedhat e tyre në transaksionet tregtare. Marrëveshja, e shpallur të mërkurën, do t’i mundësojë Kinës dhe Brazilit të kryejnë transaksione tregtare dhe financiare drejtpërdrejt me monedhat e tyre dhe mos të jenë të detyruara t’i konvertojnë ato në dollarin amerikan. 

Agjencia Braziliane e Promovimit të Tregtisë dhe Investimeve (ApexBrasil) tha se marrëveshja e re pritet të ulë kostot dhe të promovojë tregti edhe më të madhe dypalëshe dhe të lehtësojë investimet. Kina është partneri më i madh tregtar i Brazilit, duke zënë më shumë se një të pestën e të gjitha importeve, e ndjekur nga Shtetet e Bashkuara. Kina është gjithashtu tregu më i madh i eksporteve të Brazilit, duke zënë më shumë se një të tretën e të gjitha eksporteve. 

Kina kaloi Shtetet e Bashkuara si partneri kryesor tregtar i Brazilit në vitin 2009. Sot, Brazili është përfituesi më i madh i investimeve kineze në Amerikën Latine, i nxitur nga shpenzimet për linjat e transmetimit të energjisë elektrike me tension të lartë dhe nxjerrjen e naftës. 

Presidenti brazilian Luiz da Silva, i betuar në janar, ka lëvizur për të forcuar lidhjet me Pekinin pas një periudhe të marrëdhënieve të vështira nën paraardhësin e tij, Jair Bolsonaro, i cili përdori retorikë kundër Kinës në gjurmët e fushatës dhe në detyrë. 

Presidenti i Brazilit ishte planifikuar të vizitonte Pekinin fundjavën e kaluar, pasi iu desh të anulonte udhëtimin e tij pas kontraktimit të pneumonisë. Një delegacion i përbërë nga ministra, senatorë, ligjvënës dhe qindra njerëz të biznesit, duke përfshirë më shumë se 100 persona nga sektori i bujqësisë, ishte caktuar të shoqëronte Lulën gjatë vizitës së tij të parë shtetërore që nga marrja e detyrës. 

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit