Çfarë të bëni me telefonat tuaj të vjetër?

Çfarë të bëni me telefonat tuaj të…

Në dy muajt e fundit, Apple, Google dhe Samsung kanë zbuluar të gjithë telefonat inteligjentë dhe pajisjet e tjera më të reja me qëllim që t’i riciklojnë.

Por në këtë proces, këto dhe kompani të tjera mund të shtojnë gjithashtu një problem në rritje: mbetjet elektronike.Jetëgjatësia e kufizuar e shumë pajisjeve të teknologjisë, e kombinuar me disa opsione për të rregulluar pajisjet e vjetra, kanë bërë që çështja e mbetjeve elektronike të rritet me kalimin e viteve, shkruan CNN.

Të dhënat e Kombeve të Bashkuara tregojnë se bota gjeneroi 53.6 milionë tonë metrikë të mbeturinave elektronike dhe vetëm 17.4% e tyre u riciklua.

Forumi i Mbeturinave të Pajisjeve Elektrike dhe Elektronike (WEE), një organizatë jofitimprurëse me bazë në Bruksel që ka udhëhequr rastin që nga viti 2018, tha se fokusi këtë vit është në marrjen e masave me pjesët e vogla të mbeturinave elektronike që shumë njerëz mund të grumbullojnë pa dashje, duke përfshirë të vjetrën tuaj. celular, kufje, telekomandë dhe mi kompjuteri.

“Njerëzit priren të mos e kuptojnë se të gjitha këto artikuj në dukje të parëndësishme kanë shumë vlerë dhe së bashku në një nivel global përfaqësojnë vëllime masive,” tha në një deklaratë Pascal Leroy, drejtor i përgjithshëm i Forumit WEEE.

Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit thotë se pjesë të mëdha të e-mbeturinave dërgohen në vendet në zhvillim të cilave u mungon kapaciteti për të refuzuar këto importe ose infrastrukturë për t’i ricikluar ato në mënyrë të sigurt.

Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëroi gjithashtu se fëmijët, me duart e tyre më të vogla, përdoren shpesh për të përpunuar malet e mbetjeve elektronike në vendet në zhvillim në kërkim të elementeve të vlefshëm si bakri, argjendi, paladiumi dhe më shumë.

OBSH tha se më shumë se 18 milionë fëmijë janë të ekspozuar ndaj një sërë ndikimesh negative shëndetësore ndërsa angazhohen në këtë industri informale të përpunimit të mbetjeve elektronike.Gjeni një shërbim të hedhjes së mbeturinave elektronike

Nëse jetoni në një zonë që ofron shërbime të hedhjes së mbeturinave elektronike (ose nëpërmjet datave specifike të marrjes ose në një vendndodhje të marrjes), ekspertët thonë se kjo është ndër mënyrat më të lehta dhe më intuitive për të pastruar pajisjet e vjetra.Kontrolloni me shitësin me pakicëNëse nuk mund të gjeni një qendër riciklimi aty pranë, një listë në rritje e shitësve të mëdhenj – duke përfshirë Staples dhe Best Buy – kanë gjithashtu programe që lejojnë klientët të sjellin mbetje elektronike për riciklim.

Dhe shumë prodhues, duke përfshirë Apple (AAPL), kanë programe që ofrojnë kredite ose riciklim falas në këmbim të tregtimit të pajisjeve të përdorura. Google (GOOG), për shembull, ofron një opsion për të kërkuar një etiketë transporti falas për postë në disa pajisje të përdorura dhe pajisje elektronike për riciklim.

Mos nxitoni për të përmirësuar.Mbrojtësit e mjedisit thonë se hapi më i rëndësishëm për të trajtuar problemin e rritjes së mbetjeve elektronike është thjesht të përpiqeni të përdorni elektronikën tuaj për aq kohë sa të jetë e mundur. Në disa mënyra, kjo po bëhet më e lehtë se kurrë.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit