Disa mënyra si të jeni më mendjehapur

Disa mënyra si të jeni më mendjehapur

E konsideroni veten një person mendjehapur? Shumica e njerëzve ka të ngjarë të thonë po.

Dua të them, kush dëshiron të jetë me mendje të mbyllur? Por realiteti është se shumë prej nesh ndoshta nuk janë aq të hapur ndaj ideve të reja sa mund të duam.

Mund të jetë e vështirë të rishqyrtosh besimet e vjetra dhe akoma më e vështirë të vësh në dyshim gjërat që as nuk e dinit se i besonit në fillim, shkruan npr.org.

Shpenzoj shumicën dërrmuese të kohës duke menduar për të ardhmen – bëj një podcast për të nesërmet e mundshme dhe sapo botova një libër për to. Dhe ajo që kam mësuar është se e vetmja mënyrë që ju mund të mendoni me të vërtetë me sukses për skenarët e ardhshëm është duke qenë mendjehapur ndaj ideve të reja, dhe veçanërisht ndaj mundësisë që ajo që kemi sot nuk është mënyra më e mirë për t’i bërë gjërat.

Nuk është e lehtë, por besoj se është një punë që ia vlen të bëhet. Pra, si mund të praktikoni mendjehapur? Ja çfarë thonë ekspertët me të cilët fola: Njohni se pajisja juaj biologjike nuk po ju përgatit saktësisht për sukses.

Unë kam një lajm të keq për ju për trurin tuaj: ju nuk e dini plotësisht se çfarë po bën. Kjo mund të tingëllojë qesharake. Por në fakt, ka shumë gjëra që truri juaj i bën pa kontrollin tuaj të vetëdijshëm, çdo gjë nga frymëmarrja deri tek krijimi i lidhjeve të sekondës midis gjërave.

Dhe këto shoqata nuk janë gjithmonë të mira. Ka shumë kërkime në psikologji për të treguar se pothuajse të gjithë në botë kanë ato që quhen “paragjykime të nënkuptuara”. Këto janë ide dhe shoqata që ne marrim nga bota përreth nesh pa ditur as për to.

“Mënyra më e shpejtë për të përcaktuar se çfarë është paragjykimi i nënkuptuar [është] të thuash se është gjurmë e gishtit të madh të kulturës në trurin tënd,” thotë Mahzarin Banaji, një profesor i etikës sociale në Universitetin e Harvardit.

Për shembull, edhe nëse e konsideroni veten, të themi, si një person pozitiv për trupin, puna e Banaji tregon se truri juaj mund të lidh akoma më shumë fjalë negative me idenë e dhjamosjes sesa ato pozitive.

E njëjta gjë është e vërtetë për gjëra të tilla si aftësia e kufizuar, raca dhe gjinia. Ju mund të testoni paragjykimet tuaja të nënkuptuara në internet duke përdorur këtë test, nëse doni të shihni se si ia dilni. Por mbani mend, ky test nuk është një vendimtar përfundimtar se kush është i mirë dhe kush është i keq, është thjesht një mënyrë për të ilustruar gjërat që truri juaj mund të bëjë që janë jashtë kontrollit tuaj. Është ajo që bëni më pas ajo që ka rëndësi. Ji kurioz.

Kjo tingëllon e lehtë, por nuk është ashtu. Kërkon një zgjedhje aktive kur hasni diçka që nuk e dinit, ose që nuk përputhet me botëkuptimin tuaj. “A supozoj se kjo është diçka që e dija tashmë? A supozoj se diçka e keqe ka ndodhur dhe duhet të kem frikë dhe të fshihem? Apo dua të jem kurioz dhe të eksploroj?” pyet Charan Ranganath, drejtori i Laboratorit të Kujtesës Dinamike në UC Davis.

Bërja e asaj zgjedhjeje përfundimtare nuk është gjithmonë e lehtë, por është hapi i parë drejt të qenit mendjehapur. Rri i qete. Një nga mënyrat më të shpejta për të mbyllur mendjen tuaj është të trembeni, thotë Ranganath. “Kur jemi të stresuar, gjëja e fundit që dëshironi të bëni është të orientoheni drejt gjërave që janë të reja ose të papritura”.

Pra, provoni të merrni frymë thellë dhe të qetësoheni pak, për të ndihmuar në luftimin e ndjenjave të mbrojtjes ose bezdisjes që mund të shfaqen kur gjeni diçka që nuk përputhet plotësisht me atë që e shihni botën. Rrethojeni veten me njerëzit e duhur.

Mendja e hapur shpesh mendohet si një rrugë me një drejtim. Ose jeni mendjehapur ndaj botës përreth jush, ose nuk jeni. Por ajo që mësuam duke biseduar me Celeste LeCompte, një gazetare e cila pati një moment të madh që të hapte mendjen e saj, në fakt, kushtet më të mira për mendjehapur shkojnë në të dyja drejtimet.

Disa vite më parë, LeCompte kaloi dy orë duke folur me një mik për pikëpamjet e tyre të ndryshme mbi dënimin me vdekje, dhe për shkak se të dy qëndruan të qetë dhe kureshtarë, ata ishin në gjendje të ishin mendjehapur me njëri-tjetrin. Dhe në fund të fundit kjo është ajo që bëri diferencën. Dhe rrethina juaj nuk ndikon vetëm në besimet tuaja të qarta.

I mbani mend ato paragjykime të nënkuptuara për të cilat folëm? Epo, hulumtimi i ri nga Tessa Charlesworth, një studente e diplomuar që punon me Banaji në Harvard, ka zbuluar se në përgjithësi, disa paragjykime të nënkuptuara po zhduken – veçanërisht paragjykimet tona rreth orientimit seksual, racës dhe ngjyrës së lëkurës. Të tjerët po qëndrojnë të ndenjur, si paragjykimet tona rreth moshës, peshës dhe paaftësisë.

Banaji mendon se një arsye për këtë është segregacioni, veçanërisht kur bëhet fjalë për seksualitetin: shumica e njerëzve jetojnë mes njerëzve që janë anëtarë të komunitetit LGBT. Nuk mund të thuhet gjithmonë e njëjta gjë për gjëra të tilla si mosha dhe paaftësia. (Mendoni për grupin tuaj të miqve: sa nga miqtë tuaj janë jashtë brezit tuaj?).

Të qenit rreth njerëzve të ndryshëm çdo ditë ndryshon ato lidhje të fshehura në trurin tonë. Që do të thotë se sa më shumë të mund t’i diversifikoni njerëzit në jetën tuaj, aq më shumë ka gjasa që të hiqni ato paragjykime të nënkuptuara që mund të mos dëshironi t’i mbani.

“Doni një mendje të hapur, duhet të keni një derë të hapur,” thotë Banaji.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit