“Dominimi i dollarit destabilizon politikat monetare, kundërshtojeni!”

“Dominimi i dollarit destabilizon politikat monetare, kundërshtojeni!”

Ish-kryekonomisti i Goldman, Sachs Jim O’Neill po i bën thirrje bllokut BRICS të zgjerohet dhe të sfidojë dominimin e dollarit amerikan. Veprimet e fundit të Kinës me juanin tashmë po bëjnë pikërisht këtë.

O’Neill tha se dominimi i dollarit destabilizon politikat monetare të vendeve të tjera, prandaj blloku, i përbërë nga Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut, duhet ta kundërshtojë atë.

Dollari amerikan luan një rol tepër dominues në financat globale. Sa herë që Bordi i Rezervës Federale ka nisur periudha shtrëngimi monetar, ose e kundërta, lirimi, pasojat në vlerën e dollarit dhe efektet e dëmshme kanë qenë dramatike”, shkroi ai në një punim të botuar në revistën Global Policy. 

Kjo u demonstrua gjatë vitit të kaluar ndërsa Fed ndoqi ritmin e saj të shtrëngimit më të shpejtë në dekada për të zbutur inflacionin, duke e çuar normën e saj bazë të politikës nga rreth zero në një interval prej 4.75%-5%.

O’Neill e sheh dominimin e dollarit si një barrë për kombet me borxhe të shprehura në dollarë pasi politikat e tyre monetare destabilizohen kur luhatjet e kursit të këmbimit.

Ish-kryekonomisti i Goldman, i cili shpiku emrin e grupit, tani po i bën thirrje BRICS të zgjerohet për të krijuar një sistem global më të drejtë, me shumë monedha, duke përfshirë vendet në zhvillim si Meksika, Turqia, Egjipti, Indonezia, Bangladeshi, Vietnami, Pakistani dhe Filipinet.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit