Donald Trump: Kina po përpiqet të zëvendësojë dollarin amerikan si monedhë rezervë botërore

Donald Trump: Kina po përpiqet të zëvendësojë…

Përmes një shënimi të postuar në Truth Social, Donald Trump tha se Kina po përpiqet të zëvendësojë dollarin amerikan si monedhë rezervë botërore. Një monedhë rezervë është ajo që mbahet në sasi të konsiderueshme nga qeveritë, bankat qendrore dhe institucionet e tjera financiare në mbarë botën dhe më gjerësisht mbahet në rezerva. 

Rëndësia qëndron në rolin e tij si një mjet këmbimi për tregtinë ndërkombëtare dhe ruajtjen e vlerës për rezervat financiare globale. Ai i lejon vendet të kryejnë transaksione tregtare dhe financiare me njëri-tjetrin pa pasur nevojë të shkëmbejnë monedhat e tyre drejtpërdrejt, gjë që mund të jetë e kushtueshme dhe e vështirë për t’u menaxhuar.

Pasja e monedhës rezervë botërore gjithashtu i jep vendit emetues ndikim të rëndësishëm mbi sistemin financiar global, duke përfshirë aftësinë për të përdorur monedhën e tij si një mjet për diplomacinë dhe politikën ekonomike. Mund të ndihmojë gjithashtu në forcimin e besimit në ekonominë e vendit dhe stabilitetin financiar.

Komentet e Trump vijnë një ditë pas një perspektive tepër të ulët për USD, ku ish-presidenti thotë se rënia e dollarit amerikan do të jetë humbja më e madhe në 200 vjet. Deri më tani, një nga arsyet kryesore për dominimin e USD ishte vakumi në opsionet alternative të monedhës rezervë në një botë unipolare.

Ndërsa mbetet për t’u parë nëse parashikimi i Trump do të realizohet, është po aq e paqartë nëse Kina është e gatshme të konkurrojë me USD. Problemi i borxhit të Kinës është një shqetësim i rëndësishëm pasi nivelet e borxhit të vendit janë rritur me shpejtësi vitet e fundit. Borxhi i përgjithshëm i Kinës, duke përfshirë borxhin e qeverisë, të korporatave dhe të familjeve, është më shumë se dyfishuar që nga viti 2008, duke arritur afërsisht 280% të PBB-së së saj në vitin 2021, sipas vlerësimeve nga Instituti i Financave Ndërkombëtare. 

Një nga nxitësit kryesorë të problemit të borxhit të Kinës janë programet masive stimuluese të qeverisë që synojnë të nxisin rritjen ekonomike. Këto programe kanë çuar në një rritje të huamarrjes nga ndërmarrjet shtetërore dhe qeveritë vendore, të cilat i kanë përdorur fondet për të financuar projekte të mëdha infrastrukturore, si rrugët, hekurudhat dhe aeroportet.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit