Duket si një film fantastiko-shkencor, së shpejti automjetet inteligjente do të dallojnë gjendjen e drejtuesve

Duket si një film fantastiko-shkencor, së shpejti…

Makinat së shpejti do të njohin dhe parandalojnë sëmundjet e drejtuesve të tyre në lëvizje e sipër. Ata do të parashikojnë kur do të keni një sulm në zemër dhe do të hapin krahun në mënyrë të sigurt në anë të rrugës, dhe ata madje do të refuzojnë të ndizen nëse keni pirë shumë alkool.

Kjo mund të duket diçka nga trillimet shkencore, por është agimi i një realiteti të ri automobilistik të ndërgjegjshëm për shëndetin.
Shumica prej nesh i njeh përfitimet e mirëmbajtjes së një mendje dhe trupi të shëndetshëm në shtëpi. Por vënia e theksit te mirëqenia kur jemi në lëvizje është po aq e rëndësishme.

Për shembull, duhet të qetësoni nervat? Edhe veturat jo me opsione të plota shfaqin sisteme stereo që na relaksojnë ose navigacion satelitor të drejtpërdrejtë që zvogëlojnë stresin e ngecjes në trafik.

Në modelet më luksoze të makinave, Mercedes ka krijuar sisteme aromash, që mbushin gabinën me aroma për t’ju qetësuar.

Ford-i, pastaj, ka njoftuar se po punon në një sedilje makine që është e pajisur me sensorë për të monitoruar rrahjet e zemrës së një shoferi përtej veshjeve të tyre dhe mund të paralajmërojë për çështje të afërt shëndetësore. Nëse sistemi zbulon një problem me shëndetin e shoferit, ai mund të dërgojë një paralajmërim për t’u tërhequr.

Dhe kjo nuk është e gjitha. Kompanitë e teknologjisë të tilla si Harman madje po mendojnë për planet për të ashtuquajturat shërbime teledoctor, ku sensorët në makinë ose pajisjet që vishen si një orë inteligjente mund të zbulojnë një rrahje të parregullt të zemrës ose nivel të ulët të sheqerit në gjak.

Më pas këto lejojnë që automjeti të kontaktojë një mjek, i cili mund të këshillojë shoferin për shëndetin e tyre gjatë lëvizjes.

Escalade 2021 hyn në të ardhmen e lëvizshmërisë si fuoristrada e parë me madhësi të plotë me Super Cruise, teknologjia më e mirë e ndihmës për shoferin e industrisë. Asnjë SUV tjetër luksoz nuk ofron një sistem të krahasueshëm me të.

Shumë vetura kanë sisteme që mund të njohin kur keni udhëtuar për një kohë të gjatë dhe mund të keni nevojë për pushim. Por ka më shumë në horizont.

Harman po eksperimenton gjithashtu me sisteme të përparuara të monitorimit të shoferit që përdorin kamerat për të kapur tiparet biometrike të shoferit – shikimin, pozicionin e kokës dhe madje edhe diametrin e nxënësit – për të llogaritur nivelet e aktivitetit të trurit, duke përfshirë ‘ngarkesën e lartë njohëse’ për të zbuluar kur mund të shpërqendroheni.

Sisteme të ngjashme janë përfunduar tashmë. Karakteristika Super Cruise e Cadillac përdor një aparat fotografik që shikon nga shoferi për të kontrolluar nëse jeni duke parë telefonin tuaj apo keni sytë mbyllur.

Ai pastaj lëshon paralajmërime me tinguj dhe pamje për t’ju thënë të kushtoni vëmendje dhe madje mund të marrë kontrollin e drejtimit nëse është e nevojshme.

Dhe nëse kjo nuk është e mjaftueshme, punonjësit në departamentin e zhvillimit të elektronikës të Volksëagen po punojnë për një sistem që mund të ndiejë se sa gjumë mund të keni bërë natën para se të udhëtoni.

Nëse mendon se jeni pak i lodhur, do t’ju ofrojë të zgjoheni duke aktivizuar masazhet në sendile dhe duke luajtur këngën tuaj të preferuar, si të keni shokun tuaj më të mirë në vendin e pasagjerit.

Nga viti 2022, të gjitha makinat e reja të shitura në BE duhet të jenë të pajisura me kufizues të shpejtësisë të kontrolluar nga shoferi, përgjumje të shoferit dhe sisteme të paralajmërimit të vëmendjes, mbajtje korsie emergjence, monitorim të saktë të presionit të gomave dhe regjistrues të të dhënave të ngjarjes – si regjistrues të dhënash të kutisë së zezë në aeroplanë. Pritet që Mbretëria e Bashkuar të ndjekë të njëjtin legjislacion.

Të njëjtat rregulla përcaktojnë që makinat e reja duhet të kenë teknologji që lejon vendosjen e një aparati për marrjen e ajrit në automjet.

Shoferëve të zakonshëm nuk do t’u kërkohet t’i përdorin ato, por shoferëve të cilët janë dënuar për drejtim të mjetit në gjendje të dehur mund t’iu duhet të sigurojnë një mostër negative të alkoolit në mënyrë që të ndezin automjetin.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit