Elon Musk dhe plani i tij për katastrofën me anë të satelitëve që do të vendosë "mbi kokat tona"

Elon Musk dhe plani i tij për…

Multimiliarderi Elon Musk para pak ditësh ka deklaruar në rrjetin social X, se shërbimi i ofrimit të internetit nëpërmjet satelitëve në Shqipqeri është gati. Madje nësë hulumton në internet ai ka një çmim të arsyeshëm për ta blerë. Por cili është plani i Musk?

Një plejadë prej 12.000 satelitësh do të valëviten nëpër hapësirë. Astronomët janë ankuar më parë për ndotjen e dritës nga grupimet satelitore Starlink , e cila dihet se ndikon në vëzhgimet optike, megjithatë hulumtimi i fundit zbuloi një burim tjetër shqetësimi që ndikon gjithashtu në astronominë e radios.

Numri i satelitëve Starlink tashmë në funksion tejkalon shumë rivalët e tij, të cilët përfshijnë konstelacionin OneËeb të Mbretërisë së Bashkuar me rreth 650 satelitë.

Çfarë është Sindroma Kessler dhe cila eështë lidhja e Elon Musk me të?

Në vitin 1978, shkencëtari i NASA-s, Donald Kessler, paralajmëroi për një reaksion zinxhir katastrofik potencial, kaskadë në hapësirën e jashtme. Sot e njohur si “Sindroma Kessler”, teoria paraqiste që hapësira mbi Tokë një ditë mund të bëhej aq e mbushur me njerëz, aq e ndotur me satelitët aktivë, saqë mund të bënte përpjekjet e ardhshme hapësinore më të vështira, në mos të pamundura. Studiuesit kanë paralajmëruar për dekada që mbingarkesa në hapësirën e jashtme mund të ketë pasoja shkatërruese. Paralajmërimi i Kessler tha se nëse trafiku hapësinor bëhet shumë i dendur, një përplasje e vetme midis dy objekteve mund të shkaktojë një reaksion zinxhir katastrofik që në mënyrë efektive e kthen hapësirën rreth Tokës në një djerrinë jashtëtokësore

Astronauti Tim Peake ka paralajmëruar se satelitët e internetit të Elon Musk mund të shkaktojnë një fatkeqësi hapësinore si në filmin hit Gravity.

“Tim thotë se plani i manjatit për të lëshuar 30,000 satelitë Starlink mund të çojë në sindromën Kessler – në të cilën shumë mbeturina hapësinore shkaktojnë kërdi. Ky ishte komploti i filmit Gravity të vitit 2013, në të cilin George Clooney dhe Sandra Bullock luajnë astronautët, anija kozmike e të cilëve është shkatërruar nga mbeturinat kozmike. Një nga gjërat më të vlefshme që mund të sjellim në Tokë nga hapësira është energjia diellore,” tha ai.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit