Gjenden trupat e njerëzve që i kapi vullkani miliona vjet më parë

Gjenden trupat e njerëzve që i kapi…

Veprimet e atyre që u vranë nga shpërthimi famëkeq i vullkanit pranë Pompeit mund të shihen edhe sot e kësaj dite, edhe pse shpërthimi i malit Versuvius ndodhi shumë kohë më parë kur në vitin 79 pas Krishtit. Një studim i kohëve të fundit ka paraqitur një zbulim të ri që detajon se çfarë përjetuan shumica e viktimave, që sot janë kthyer në gur, në momentin e vdekjes së tyre. 

Me bazë në Napoli, Itali, mali Vezuv është më i njohur për shpërthimin e tij, që është përshëndetur si një nga më vdekjeprurësit në historinë evropiane. Vullkani nxori një re vdekjeprurëse gazesh super të nxehta, si dhe nxori shkëmbinj të shkrirë dhe hirin e nxehtë me shpejtësi kolosale. Shpërthimi përfundoi duke shkatërruar disa qytete dhe vendbanime të vogla në zonën përreth, një prej të cilave ishte qyteti i famshëm i Pompeit.

Studiuesit kanë arritur në përfundimin se trupat e mbi 1,500 njerëzve u gjetën në Pompei dhe në qytetin fqinj, Herculaneum, ndërsa numri i përgjithshëm i të vdekurve është ende i paqartë. Mastrolorenzo konfirmoi se gjatë shpërthimit, temperatura si jashtë ashtu edhe në ambiente të mbyllura rriti deri në 300 °C dhe më shumë. 

Deri tani arkeologët i keqinterpretonin ata si njerëz që luftonin për të marrë frymë dhe besonin se ata vdiqën të mbytur nga hiri. Por qëndrimet e shtrembëruara të njerëzve nuk janë efekte të një agonie të gjatë, por të spazmës së kadaverit, pasojë e goditjes nga nxehtësia”, përfundoi Mastrolorenzo. 

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit