Gratë shtatëzëna më të rrezikuara nga dhuna në familje

Gratë shtatëzëna më të rrezikuara nga dhuna…

Dy studiues po u bëjnë thirrje ofruesve të kujdesit shëndetësor që të edukojnë dhe kontrollojnë gratë shtatzëna rreth dhunës nga partneri, pasi gratë në Shtetet e Bashkuara kanë më shumë gjasa të vriten gjatë shtatzënisë ose pas lindjes sesa të vdesin nga shkaqe të zakonshme obstetrike si presioni i lartë i gjakut, hemorragjia ose sepsis.

Studime të tjera sugjerojnë se ato janë gjithashtu në rrezik më të lartë për vrasje sesa gratë që nuk janë shtatzënë.”Vrasjet e lidhura me shtatzëninë shpesh lidhen me dhunën në familje dhe armët e zjarrit, por ato janë të parandalueshme”, thaRebecca Lawn dhe Karestan Koenen nga Harvard T.H.

Gratë ka të ngjarë të kenë vizita të shumta me profesionistë të kujdesit shëndetësor gjatë shtatzënisë, duke ofruar mundësi për të identifikuar dhe ndihmuar gratë në rrezik të dhunës dhe për të parandaluar vrasjet e lidhura me shtatzëninë”, shkroi Lawn në një email për CNN të enjten.

“Megjithatë, legjislacioni i fundit në SHBA për të kufizuar aksesin e grave në kujdesin riprodhues dhe abortin redukton këto mundësi të mundshme për të ndihmuar dhe mund t’i vendosë gratë në rrezik të mëtejshëm të dhunës.

Ajo përmendi gjithashtu legjislacionin rreth armëve të zjarrit që ndikon në rreziqet e grave për dhunë nga partneri intim.

“Ndërsa shumë faktorë kontribuojnë në shkallën e lartë të vdekshmërisë në SHBA, lidhja e pazgjidhshme dhe vdekjeprurëse midis dhunës nga partneri dhe dhunës me armë duhet të merret parasysh.

“Legjislacioni për armët e zjarrit është më i butë në SHBA dhe shkalla e dhunës nga partneri dhe posedimi i armëve janë më të larta se në vendet e tjera me të ardhura të larta ky sfond ka të ngjarë të kontribuojë në shkallën e lartë të vrasjeve të lidhura me shtatzëninë që vëzhgojmë në SHBA”.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit