Hapet në Suedi rruga e elektrizuar për karikimin e automjeteve

Hapet në Suedi rruga e elektrizuar për…

Rruga e elektrizuar që rimbush bateritë e makinave dhe kamionëve që lëvizin në të është hapur në Suedi. Rreth 2 km (1.2 milje) kabuj elektrik janë futur në një rrugë publike pranë Stokholmit, por agjencia qeveritare e rrugëve ka hartuar tashmë një hartë kombëtare për zgjerim.

Objektivi i Suedisë për të arritur pavarësinë nga karburantet fosile deri në vitin 2030 kërkon një reduktim prej 70% në sektorin e transportit. Teknologjia që qëndron pas elektrifikimit të rrugës që lidh aeroportin e Stokholmit Arlanda me një vend logjistik jashtë kryeqytetit synon të zgjidhë problemet e mbajtjes së automjeteve elektrike të ngarkuara dhe prodhimin e baterive të tyre të përballueshme.

Rruga e elektrizuar është e ndarë në seksione prej 50 metrash, me një seksion individual që furnizohet me energji vetëm kur mbi të ndodhet një automjet. Kur një automjet ndalon, rryma shkëputet. Sistemi është në gjendje të llogarisë konsumin e energjisë së automjetit, gjë që mundëson debitimin e kostove të energjisë elektrike për automjet dhe përdorues.

Hans Säll, shefi ekzekutiv i konsorciumit eRoadArlanda që qëndron pas projektit, tha se automjetet aktuale dhe rrugët mund të përshtaten për të përfituar nga teknologjia.Në Suedi ka afërsisht gjysmë milioni kilometra rrugë, nga të cilat 20,000 km janë autostrada.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit