Historia e njeriut më të zgjuar në histori, që vdiq i varfër dhe i vetëm 

Historia e njeriut më të zgjuar në…

William James Sidis mund të ketë pasur një IQ më të lartë se Albert Einstein me 100 pikë inteligjence dhe dinte 25 gjuhë, por ai as nuk bëri histori me teoritë e tij dhe as nuk ndërtoi perandori me idetë e tij novatore si njerëzit e tjerë hiper-inteligjent.Në vend të kësaj, ai përfundoi duke vdekur i varfër dhe i vetëm. 

Sidis ishte një fëmijë mrekulli në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, me një IQ të vlerësuar prej 250 deri në 300 (mesatarja është 100). Shkëlqimi i tij, megjithatë, nuk mund ta shpëtonte atë nga telashet. Njeriu më i zgjuar që ka jetuar ndonjëherë ka lindur në Amerikë në 1898. 

Ai shkroi një kushtetutë për një parajsë imagjinare 

Prindërit e tij ishin të dy mjaft inteligjentë. Babai i tij ishte një psikoterapist i njohur dhe nëna e tij mjeke. Të dy ishin të kënaqur me fëmijën e tyre të talentuar, duke shpenzuar një pasuri në libra dhe harta për të vazhduar studimet e tij që në moshë të re. Por ata nuk e kishin idenë se sa shpejt djali i tyre i dashur do ta përthithte informacionin.

Është karakteristik se Sidis lexonte New York Times kur ishte vetëm 18 muajsh. Në moshën gjashtë vjeç, ai mund të komunikonte në disa gjuhë, duke përfshirë anglisht, frëngjisht, gjermanisht, rusisht, hebraisht, turqisht dhe armenisht.

Sikur të mos mjaftonte kjo, në moshë të re ai zhvilloi gjuhën e tij dhe kompozoi poezi, shkroi një roman, si dhe një kushtetutë për një parajsë imagjinare.

Në vetëm 9 vjeç, ai u pranua në Universitetin e Harvardit, por nuk u lejua të ndiqte mësimet deri në moshën 11-vjeçare. Ndërsa ishte ende student, ai ligjëroi në Klubin Matematikor të Harvardit dhe lëndët ishin aq të vështira sa pothuajse askush nuk e kuptonte, por ata që e kuptonin mbetën pa fjalë. 

Sidis u diplomua nga institucioni prestigjioz në vitin 1914 kur ishte vetëm 16 vjeç. Pas diplomimit, ai dha mësim shkurtimisht matematikë përpara se të fshihej, duke lëvizur nga qyteti në qytet dhe nga puna në punë, shpesh duke u prezantuar me një emër tjetër.

Biletat e tramvajit e mahnitën 

Gjatë kësaj kohe, ai shkroi disa libra, duke përfshirë një histori 1200 faqesh të Shteteve të Bashkuara dhe një libër për biletat e tramvajit, një temë që ai e gjeti magjepsëse dhe filloi ta mbledhë. Megjithëse ai shkroi me të paktën tetë pseudonime, shkrimet e tij kurrë nuk u shpërndanë gjerësisht.

Pavarësisht inteligjencës së tij, ai e kishte të vështirë të ishte pranë shumë njerëzve që nuk e kuptonin.  Ai dha matematikë në Institutin Rajs në Teksas për një kohë të shkurtër, por pothuajse u detyrua të largohej, pjesërisht sepse ishte më i ri se shumë nga studentët e tij. I frikësuar, ndoshta, nga refuzimi i publikut, ai vendosi të jetonte në paqe dhe qetësi. Ai mori shumë punë elementare, luante kontabilistin e thjeshtë, por sa herë që kolegët zbulonin se kush ishte në të vërtetë, ai largohej. 

Në moshën 46-vjeçare, njeriu më i zgjuar i lindur ndonjëherë vdiq nga një hemorragji cerebrale si një punonjës i vetmuar zyre, kur e gjeti pronarja e tij. 

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit