Inteligjenca artificiale shërben si “asistent” për punonjësit

Inteligjenca artificiale shërben si “asistent” për punonjësit

Përdorimi i inteligjencës artificiale nga punonjësit është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, duke e përdorur atë si një “asistent” të përhershëm. E megjithatë, shumica kanë frikë se kjo teknologji e re do t’i zëvendësojë ato në të ardhmen.

Në veçanti, sipas anketës vjetore të kryer nga Microsoft në bashkëpunim me LinkedIn, 75% e punonjësve përdorin AI në punën e tyre. Megjithatë, më shumë se 50% e tyre nuk duan të pranojnë hapur se i përdorin ato për detyrat e tyre më të rëndësishme.

Kjo pasi 53% e tyre shqetësohen se do të duken si të pavlerë. Për më tepër, pothuajse gjysma e profesionistëve kanë frikë se AI do t’i zëvendësojë ata dhe po mendojnë të heqin dorë nga puna.

Përdorimi i inteligjencës artificiale nga punonjësit është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, duke e përdorur atë si një “asistent” të përhershëm. E megjithatë, shumica kanë frikë se kjo teknologji e re do t’i zëvendësojë ato në të ardhmen.

Në veçanti, sipas anketës vjetore të kryer nga Microsoft në bashkëpunim me LinkedIn, 75% e punonjësve përdorin AI në punën e tyre. Megjithatë, më shumë se 50% e tyre nuk duan të pranojnë hapur se i përdorin ato për detyrat e tyre më të rëndësishme.

Kjo pasi 53% e tyre shqetësohen se do të duken si të pavlerë. Për më tepër, pothuajse gjysma e profesionistëve kanë frikë se AI do t’i zëvendësojë ata dhe po mendojnë të heqin dorë nga puna.

Në sondazh kanë marrë pjesë 31 mijë persona në 31 vende. Colette Stallbaumer, bashkëthemeluese e Microsoft ËorkLab, tha për CNBC se punonjësit nuk duhet të frikësohen dhe të fillojnë të përfitojnë nga AI.

“Sa më shumë që ju si punonjës mund të mësoni, aq më të mirë do të jeni në të ardhmen,” argumentoi ai.

Sipas të njëjtit sondazh, punësimi i talenteve me aftësi teknike të AI është rritur me 323% gjatë tetë viteve të fundit. Në të njëjtën kohë, ka një kërkesë të madhe për talent pa aftësi teknike, por që dinë të përdorin mjetet e AI, si ChatGPT .

Në fakt, 66% e punëdhënësve thanë se nuk do të punësonin dikë pa aftësi të AI dhe 71% preferonin të punësonin dikë me më pak përvojë dhe aftësi të AI sesa e kundërta.

Natyrisht, edhe pse i kushtojnë shumë vlerë aftësive përkatëse, ata nuk përpiqen në mënyrë aktive t’i kultivojnë ato te punonjësit e tyre. Për shembull, gati gjysma e punëdhënësve amerikanë nuk po investojnë në mjete ose produkte të AI për punonjësit e tyre dhe vetëm një e katërta e bizneseve planifikojnë të ofrojnë trajnime produktive të AI këtë vit.

Ndërkohë, 39% e njerëzve në mbarë botën që përdorin AI në punë kanë marrë trajnime përkatëse falë punëdhënësve të tyre.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit