Irak: 10 deri 15 vite burg për personat që martohen brenda të njëjtit seks

Irak: 10 deri 15 vite burg për…

Parlamenti i Irakut ka miratuar një ligj që kriminalizon marrëdhëniet e të njëjtit seks me një dënim maksimal prej 15 vitesh burg, në një lëvizje që ai tha se synonte të mbështeste vlerat fetare, por u dënua nga avokatët e të drejtave si sulmi i fundit ndaj komunitetit LGBTQ në Irak.

Ligji i miratuar të shtunën synon “të mbrojë shoqërinë irakiane nga shthurja morale dhe thirrjet për homoseksualitet që kanë pushtuar botën”, sipas një kopje të ligjit të parë nga agjencia e lajmeve Reuters.

Ajo u mbështet kryesisht nga partitë konservatore myslimane shiite që formojnë koalicionin më të madh në parlamentin e Irakut.

Ligji për Luftën kundër Prostitucionit dhe Homoseksualitetit ndalon marrëdhëniet e të njëjtit seks me të paktën 10 vjet dhe maksimumi 15 vjet burg, dhe urdhëron të paktën shtatë vjet burg për këdo që promovon homoseksualitetin ose prostitucionin.

Ligji i ndryshuar e bën krim “ndryshimin biologjik të seksit bazuar në dëshirën dhe prirjen personale” dhe dënon transgjinorët dhe mjekët që kryejnë operacione të afirmimit të gjinisë deri në tre vjet burg.

Projektligji fillimisht kishte përfshirë dënimin me vdekje për aktet e të njëjtit seks, por u ndryshua përpara se të miratohej pas kundërshtimit të fortë nga Shtetet e Bashkuara dhe vendet evropiane.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit