Iraku ndalon 8 banka të kryejnë transaksione në dollarë Amerikanë

Iraku ndalon 8 banka të kryejnë transaksione…

Iraku ka ndaluar tetë banka tregtare lokale të angazhohen në transaksione në dollarë amerikanë, duke ndërmarrë veprime për të reduktuar mashtrimin, pastrimin e parave dhe përdorime të tjera të paligjshme të monedhës amerikane, disa ditë pas një vizite nga një zyrtar i lartë i thesarit të SHBA.

Bankave u ndalohet të hyjnë në ankandin e përditshëm të dollarit të Bankës Qendrore Irakiane, një burim kryesor i monedhës së fortë në vendin e varur nga importi, i cili është bërë një pikë qendrore e një goditjeje të SHBA-së ndaj kontrabandës së monedhës në Iranin fqinj.

Iraku mbështetet shumë në vullnetin e Washingtonit për të siguruar që qasja e tij në të ardhurat dhe financat e naftës të mos bllokohet.

Një zëdhënës i Thesarit ka deklaruar se përgëzohen hapat e vazhdueshëm të ndërmarrë nga Banka Qendrore e Irakut për të mbrojtur sistemin financiar të Irakut nga abuzimi, gjë që ka çuar në rritjen e bankave legjitime të Irakut në lidhje ndërkombëtare përmes marrëdhënieve bankare korespondente.

Në korrik 2023, Iraku ndaloi 14 banka të kryejnë transaksione me dollarë si pjesë e një goditjeje më të gjerë të kontrabandës së dollarit në Iran përmes sistemit bankar irakian.

Zyrtari më i lartë i sanksioneve të Departamentit të Thesarit të SHBA-së Brian Nelson javën e kaluar u takua me zyrtarë të lartë irakianë në Bagdad për të diskutuar se si të mbrohen sistemet financiare irakiane dhe ndërkombëtare nga aktorët kriminalë, të korruptuar dhe terroristë.

Qeveria aktuale e Irakut erdhi në pushtet me mbështetjen e partive të fuqishme, të mbështetura nga Irani dhe grupeve të armatosura me interesa në ekonominë shumë informale të Irakut, duke përfshirë sektorin financiar që shihet prej kohësh si një pikë e nxehtë për pastrimin e parave.

Megjithatë zyrtarët perëndimorë kanë lavdëruar bashkëpunimin me Kryeministrin Irakian Mohammed Shia al-Sudani drejt kryerjes së reformave ekonomike dhe financiare që synojnë të frenojnë aftësinë e Iranit dhe aleatëve të tij.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit