Ka një arsye të fortë pse duhet t’i fikni telefonat gjatë udhëtimit me avion

Ka një arsye të fortë pse duhet…

Shumica e njerëzve tani i dinë përmendësh udhëzimet e stjuardesave. Sedilja duhet të jetë në pozicionin drejt, tabakaja e mbyllur, xhamat e dritareve të hapura dhe pajisjet elektronike në ‘airplane mode’. 

Pjesa më e madhe është e qartë: në një situatë emergjente, njeriu duhet të jetë në gjendje të perceptojë rrezikun e mundshëm (dritaret e hapura) dhe të evakuojë menjëherë vendin e tij (ndenjësja në këmbë dhe tavolina e mbyllur). 

Por çfarë ndodh në të vërtetë me celularët gjatë fluturimeve? Shumë njerëz nuk e dinë saktësisht pse këto pajisje duhet të fiken gjatë një fluturimi. Dhe sigurisht, në çdo aeroplan ka të paktën disa njerëz që e injorojnë direktivën. 

Teknologjia ka avancuar 

Sistemet e navigimit dhe komunikimit të avionëve varen nga transmetimet radio, të cilat janë akorduar për të minimizuar ndërhyrjet që nga vitet 1920, shpjegon CNN. 

Teknologjia dixhitale e përdorur sot është shumë më e avancuar se teknologjitë e vjetra analoge. 

Studimet kanë treguar se pajisjet elektronike personale lëshojnë një sinjal në të njëjtin brez frekuencash si sistemet e avionëve, duke shkaktuar atë që quhet ndërhyrje elektromagnetike. Por në vitin 1992, Autoriteti Federal i Aviacionit Amerikan dhe Boeing studiuan përdorimin e pajisjeve elektronike në aeroplanë dhe zbuluan se nuk kishte probleme gjatë fazave jo kritike të fluturimit (fazat kritike konsiderohen ngritje dhe ulje). 

Komisioni Federal i Komunikimeve i SHBA-së ka filluar të krijojë breza të veçantë frekuencash, si për telefonat celularë dhe sistemet e avionëve, në mënyrë që të mos ketë ndërhyrje mes tyre. Dhe qeveritë në mbarë botën kanë zhvilluar strategji dhe politika përkatëse. Në BE, pajisjet elektronike janë lejuar të qëndrojnë të ndezura në aeroplanë që nga viti 2014.  

Pra, pse linjat ajrore i ndalojnë ende telefonat celularë pas gjithë kësaj? Siç shpjegon CNN, një nga arsyet duhet kërkuar në terren. 
 
Rrjetet celulare punojnë me një sërë kullash. Një celular i hapur brenda avionit do të përpiqet të lidhet me çdo kullë ku kalon. Dhe kjo do të thotë që kompanitë celulare kanë frikë nga rreziku i mbingarkesës. Për më tepër, kalimi në 5G ngre shqetësime për aviacionin, pasi kompanitë e industrisë shpjegojnë se spektri i gjerësisë së brezit të 5G është shumë afër spektrit të rezervuar për aeroplanët, që do të thotë se mund të ketë ndërhyrje me sistemet e navigimit. 

Nga se kanë frikë linjat ajrore? 

Shumica e linjave ajrore tani ofrojnë shërbime Wi-Fi për klientët e tyre, falas ose me pagesë. Në teori, pasagjerët mund të përdorin celularët e tyre për të bërë thirrje video. Por përdorimi i celularit është diçka që nuk i pëlqen aspak ekuipazheve. 

Siç shpjegojnë stjuardesat, nëse duhet të presin që çdo pasagjer të përfundojë telefonatën për të pyetur nëse duan diçka për të pirë apo për t’i dhënë një udhëzim, atëherë puna e tyre do të bëhet shumë më e vështirë. 

Dhe sigurisht, askush nuk dëshiron të jetë në një hapësirë kaq të mbyllur ku 200+ njerëz do të flasin në celular në të njëjtën kohë. 

Në një kohë kur përvoja e udhëtimit ajror tashmë është degraduar, duke rezultuar në incidente gjithnjë e më të shpeshta tensioni midis pasagjerëve dhe stjuardesave, përdorimi i celularit qartazi kërcënon ta përkeqësojë situatën. Pra, ndërsa telefonat celularë nuk duket se ndikojnë në funksionimin e një avioni, ekuipazhet duket se preferojnë që ata të fiken gjatë udhëtimeve. 

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit