Keni ankth ekologjik? Ja se si ta zbuloni.

Keni ankth ekologjik? Ja se si ta…

Ne e dimë se ndryshimet në mot dhe stinët mund të ndikojnë në humor, duke shkaktuar bluza të ditëve me shi dhe çrregullime emocionale sezonale.

Tani, është gjithashtu e rëndësishme të njihen efektet e dëmshme të shëndetit mendor dhe fizik të ndryshimeve afatgjata klimatike.Në librin e saj “Taking the Heat:

Si ndryshimi klimatik po ndikon në mendjen, trupin dhe shpirtin tuaj dhe çfarë mund të bëni për të”, autorja dhe ish-meteorologia e CNN Bonnie Schneider dokumenton këto sfida dhe ndan këshillat e ekspertëve se si t’i përballoni.

Mjedisi ynë ndikon në nxitësit kryesorë të shëndetit. Ndryshimet e temperaturës, cilësia e ajrit dhe ujit, siguria dhe disponueshmëria e ushqimit, madje edhe mirëqenia jonë emocionale janë të lidhura me mjedisin tonë natyror.

Ndryshimet në këto variabla mund të ndikojnë si tek njerëzit e shëndetshëm ashtu edhe tek ata me kushte paraekzistuese.Merrni temperaturën, për shembull. Keni provuar ndonjëherë të flini në një dhomë të nxehtë pa ajër të kondicionuar?

Rritja e temperaturave mund të prishë gjumin dhe të zvogëlojë qartësinë mendore dhe kujtesën, ka treguar hulumtimi.Një studim i studentëve të rinj dhe të shëndetshëm të kolegjit tregoi se ata që flinin pa AC gjatë një vale të nxehtë rezultuan më keq në testet njohëse të nesërmen sesa ata në dhoma me ftohje artificiale.

Ndryshimi i klimës është lidhur me disa lloje të ngjarjeve ekstreme të motit, duke përfshirë përmbytjet e intensifikuara, zjarret, stuhitë e forta dhe uraganet që zgjasin më shumë dhe prodhojnë më shumë reshje.

Në vitin 2021, 20 ngjarje të fatkeqësive të motit dhe klimës në SHBA rezultuan në humbje mbi 1 miliard dollarë secila.Këto mund të shkaktojnë djegie dhe thithje tymi nga zjarret, lëndime nga rënia e mbeturinave dhe lloje të tjera dëmtimesh.

Shëndeti mendor ndikohet gjithashtu, qoftë si pasojë e traumës, humbjes së komunitetit apo zhvendosjes. Hulumtimet tregojnë se këto pasoja psikologjike mund të zgjasin me vite apo edhe dekada.Gjithashtu e rëndësishme të përmendet është se fatkeqësitë natyrore mund të ndikojnë në shëndetin mendor, edhe në mesin e atyre që nuk janë ndikuar drejtpërdrejt.

Trazirat në komunitetin e dikujt, natyrisht, mund të shkaktojnë shqetësime. Por vetëm shikimi i imazheve të shkatërrimit të motit në TV mund të shkaktojë ankth. Ky është rasti edhe nëse ngjarja specifike e motit nuk është e lidhur me ndryshimin e klimës.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit