Këto janë vendet më të rrezikuara nga valët e të nxehtit

Këto janë vendet më të rrezikuara nga…

Valët e rrezikshme të të nxehtit që thyejnë rekord pritet të rriten, ndërsa kriza klimatike intensifikohet dhe do të jenë veçanërisht shkatërruese në vendet që janë më pak të përgatitura. 

Sipas një studimi të ri, shkencëtarët analizuan grupet e të dhënave të temperaturës që përfshijnë më shumë se 60 vjet, si dhe modelet klimatike, për të vlerësuar gjasat e ekstremeve të paprecedentë të temperaturës dhe ku mund të ndodhin.

Ata identifikuan Afganistanin, Papua Guinenë e Re dhe Amerikën Qendrore, duke përfshirë Guatemalën , Hondurasin dhe Nikaraguan, si “pika të nxehta” për valët e të nxehtit me rrezik të lartë. Këto zona janë veçanërisht të cenueshme për shkak të rritjes së popullsisë dhe aksesit të kufizuar në kujdesin shëndetësor dhe furnizimet me energji , të cilat minojnë elasticitetin e tyre ndaj temperaturave ekstreme, sipas raportit të botuar në revistën Nature Communications .

“Ka indikacione se këto zona mund të jenë duke përjetuar një valë të madhe të nxehti dhe nuk do të jenë të përgatitur për të”, tha Dan Mitchell, profesor i shkencave atmosferike në Universitetin e Bristolit në Mbretërinë e Bashkiar dhe bashkëautor i studimit.

Kërcënimi me të cilin përballet Afganistani është veçanërisht i mprehtë, tha Mitchell për CNN. Jo vetëm që ka një shans të lartë për të thyer rekord të nxehtit ekstrem, por efektet do të komplikohen nga vështirësitë e mëdha që vendi po përballet tashmë.

Valët e të nxehtit kanë një efekt të fortë negativ. Ato ulin cilësinë e ajrit, përkeqësojnë thatësirën, rrisin rrezikun e zjarreve dhe mund të shkaktojnë probleme në infrastrukturë. Ato gjithashtu kanë një ndikim të madh në shëndet dhe nxehtësia ekstreme është një nga fatkeqësitë natyrore më vdekjeprurëse.

Goditja nga nxehtësia është sëmundja më serioze e lidhur me nxehtësinë, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Shumë zona kanë parë tashmë temperatura rekord këtë vit. Në mars, disa pjesë të Argjentinës përjetuan temperatura deri në 10 gradë Celsius mbi normalen, ndërsa rekordet e temperaturave të larta u thyen në pjesë të mëdha të Azisë në prill.

Valët e të nxehtit dhe ngjarjet e tjera ekstreme të motit do të bëhen më intensive ndërsa bota vazhdon të djegë lëndë djegëse fosile”, tha Frederick Otto, një klimatolog në Institutin Grantham për Ndryshimet Klimatike në Imperial College London. Zonat në Kinë, përfshirë Pekinin, dhe vendet evropiane si Gjermania dhe Belgjika janë gjithashtu në rrezik të lartë, sipas raportit.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit