Kleptomania (vjedhja) sëmundje mendore, njeriu nuk i reziston dot dëshirës për të vjedhur

Kleptomania (vjedhja) sëmundje mendore, njeriu nuk i…

Kleptomania është një gjendje e shëndetit mendor ku një person ndjen një dëshirë të jashtëzakonshme dhe të parezistueshme për të vjedhur gjëra. Njerëzit që kanë këtë çrregullim e dinë se vjedhja është e gabuar dhe mund t’i futë në telashe, por ata nuk mund ta ndalojnë veten.

Pavarësisht se e dinë këtë, ata nuk mund ta ndihmojnë veten. Për ta, frenimi nuk funksionon siç duhet. Ata gjithashtu nuk ndihen të kërcënuar nga pasojat e vjedhjes, si arrestimi ose burgimi.

Simptoma kryesore e kleptomanisë është se një person vepron me një dëshirë ose nevojë të parezistueshme për të vjedhur sende ose objekte.

Një person ndjen tension ose pritje përpara se të vjedhë, e ndjekur nga kënaqësia, lehtësimi ose emocione të tjera pozitive menjëherë pas kësaj.

Pasi emocionet pozitive zbehen, shumica e njerëzve me kleptomani ndjejnë faj, turp ose keqardhje.

Disa njerëz i hedhin sendet e vjedhura, ua japin të tjerëve ose i dhurojnë për bamirësi. Më rrallë, një person do të grumbullojë sende të vjedhura, do t’i kthejë fshehurazi ose do të kthehet dhe do të paguajë për to.

Vjedhja nuk është e planifikuar dhe një person me kleptomani e bën atë vetëm. Shumica e njerëzve që janë të martuar me kleptomaninë e mbajnë atë sekret nga bashkëshorti i tyre.

Kleptomania nuk është ngjitëse dhe nuk mund ta kaloni nga personi në person.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit