Kriza e vajit të ullirit, ankohen prodhuesit

Kriza e vajit të ullirit, ankohen prodhuesit

Mund të ndodhë që shumë shpejt vendet e Europës të përballen me mungesën së vajit të ullirit pasi industria është e shkatërruar nga një krizë prodhimi.

Frika po rritet për rrezikun e rafteve të zbrazëta pasi kultivuesit në të gjithë Evropën luftojnë me një kombinim të motit ekstrem , inflacionit dhe normave të larta të interesit.

Spanja, e cila furnizon më shumë se 40% të prodhimit botëror sipas Qendrës për Promovimin e Importeve, zakonisht prodhon nga 1.3 milion deri në 1.5 milion tonë metrikë vaj ulliri për çdo korrje.

Deoleo, prodhuesi më i madh i vajit të ullirit në Spanjë, paralajmëroi këtë javë se industria po përballet me “një nga momentet më të vështira në historinë e sektorit “.

Miguel Angel Guzman, shefi i shitjeve, tha për CNBC se : “Inflacioni i fortë së bashku me normat e larta të interesit dhe parashikimet e pafavorshme të vjeljes së vajit të ullirit (përsa i përket sasisë dhe cilësisë për shkak të ciklit të thatësirës) ka bërë që çmimet të rriten ndjeshëm.”

Spanja, e cila furnizon më shumë se 40% të vajit të ullirit në botë, prodhimi pothuajse u përgjysmua vitin e kaluar pjesërisht për shkak të nxehtësisë ekstreme dhe reshjeve të pakta.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit