Mbaron gjalpi në SHBA

Mbaron gjalpi në SHBA

Amerika po përballet me një mungesë gjalpi pak para sezonit të festave.

Sipas të dhënave nga Departamenti i Bujqësisë i Shteteve të Bashkuara, sasia e gjalpit të vendosur në objektet e magazinimit të SHBA në gusht ra 10% nga muaji në muaj.

Megjithatë, ajo u ul me 22% krahasuar me të njëjtën kohë të një viti më parë.

Për shembull, kishte mbi 282 milionë paund gjalpë në magazina muajin e kaluar, nga mbi 362 milionë paund në gusht 2021, sipas të dhënave të përpiluara nga USDA.

Raporti i fundit i Lajmeve të Tregut të Qumështit të Shërbimit të Marketingut Bujqësor tregon se furnizimet janë të pakta në mbarë vendin.

Në raport, zyrtarët thonë se kërkesa po tejkalon furnizimet në Perëndim, ku prodhuesit kanë orare të reduktuara të prodhimit.

Ndërsa furnizimet pakësohen, çmimi i gjalpit është rritur.

Kostot për sendet ushqimore në gusht u rritën me 13.5%, megjithatë, çmimet e gjalpit u rritën me 24.6%, sipas Byrosë së Statistikave të Punës shkruan New York Post.

Tanner Ehmke, ekonomist kryesor për bulmetrat dhe kulturat e specializuara në CoBank, parashikoi në fillim të kësaj vere se çmimet e larta të gjalpit do të vazhdojnë për pjesën e mbetur të vitit 2022 ndërsa mungesat vazhdojnë.

Konkurrenca për qumështin e pakët do t’i vendosë prodhuesit e djathit në disavantazh ndaj prodhuesve të gjalpit që janë më të pozicionuar për të paguar çmime më të larta për qumështin, “tha Ehmke.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit