Moska i bën thirrje serbëve për rebelim: Kthimi i madh i Amerikës do të fillojë nga Bosnja ose Kosova

Moska i bën thirrje serbëve për rebelim:…

Qarqet ruse kanë intensifikuar thirrjen e alarmit që u hodh nga vizita urgjente në Ballkan e ministrit të jashtëm Serbej Lavrov pak kohë më parë.

Media shtetërore e Kremlinit, Sputnik, në edicionin e saj ballkanik ka publikuar një pamflet ku e paraqet hartën e Serbisë të ndarë në mes nga NATO, ku thekson se “Amerika po përgatit një rikthim të madh  në Ballkan dhe nëse do të zgjedhë Sarajevën ose Prishtinën si një pikë fillestare, kjo varet nga plani global që aktualisht nuk është në interes të interesave perëndimore”.

Sipas Brankica Ristiçit që shkruan si komentatore te Sputnik “Sulmi”: “2021 nuk do të jetë një vit denoncimi as për BiH dhe as për Kosovën, sepse të dy çështjet varen nga faktori serb”. Zoran Milivojeviç, një ish-diplomat serb,  thekson se Amerika nuk ka përparësi në Ballkan kur bëhet fjalë për Kosovën ose Bosnjë dhe Hercegovinën, sepse ata e shohin atë si pjesë të një pakete të vetme me qëllimin strategjik të Perëndimit për të përfshirë këtë pjesë të botës në sferën e saj të interesit.

“Perëndimi po përballet me probleme serioze. Në një përpjekje për të ruajtur pozicionin e saj global, ajo do të eksportojë një pjesë të problemeve të saj të brendshme, domethënë, duke zgjidhur çështje në pikat aktuale në Ballkan, do të përpiqet të amortizojë problemet e saj të brendshme. Sidoqoftë, të dy çështjet varen nga serbët “, theksonbeson Milivojeviç.

Sipas tij, Shtetet e Bashkuara do të zgjidhnin BiH për kthimin e saj të madh në këtë rajon vetëm nëse e gjykojnë më lehtë. “Unifikimi ose federalizimi i BiH nënkupton vënien në dyshim të pozicionit të Republika Srbska. Kur bëhet fjalë për atë që mund të zgjidhet më shpejt dhe në mënyrë më efikase, domethënë, në cilën anë mund të përqendrohemi më shumë – Prishtinë ose BiH, atëherë ne do të zgjidhnim BiH, por kjo do të ishte vetëm në një periudhë afatshkurtër, sepse në thelb, ajo është një paketë. dhe ajo nuk mund të ndahet nga njëra-tjetra”, tha Milivojeviç.

Po si është e mundur që ata të “fillojnë” nga Bosnja, kur serbët në Republika Srbska do të bëjnë çmos ta pengojnë, thekson ish-diplomati, duke shtuar frazën “ashtu si Serbia nuk do ta njohë Kosovën”. Por ai shton se mund të ketë më shumë presion mbi Bosnjën për arsyen e thjeshtë se raporti i energjisë atje është 2: 1.

“Presion më i madh mbi palën serbe dhe ndoshta vlerësimi se faktori serb në BiH mund të prishet më lehtë sesa këtu në Serbi.” “Për shkak se Serbia është ende një shtet dhe është më e vështirë ta prishësh atë nëse diçka nuk funksionon,” thotë Milivojeviç.

Ndërkaq, një politiolog serb nga Banja Luka, një propogandues i zellshëm i Putinit, Andjelko Kozomara, është i bindur se rezultati ka ndodhur në BiH, thekson se serbët e Bosnjës janë gati për luftë.

“Interesat e tre popujve janë diametralisht të kundërta, sepse të dy popujt nuk duan centralizim, ndërsa boshnjakët duan vetëm atë. Kjo është arsyeja pse ata mbështeten te Biden që nga koha kur ai ishte një lobist boshnjak që mbrojti bombardimin e serbëve në BiH dhe Serbi. “Shpresoj që Biden të ketë ndryshuar ndërkohë dhe nga pozicioni i forcës më të fuqishme ushtarake në botë, ai nuk mund të sillet si një kauboj si ai në vitet 1990,” thekson Kozomara.

Shpresa e boshnjakëve, shton ai, se Amerika do t’u japë atyre gjithçka që ata duan është iluzion tani, sepse Amerika ka një interes material në Kosovë, ajo krijoi Kosovën dhe unë mendoj se fokusi do të jetë një përparësi, sepse BiH nuk mund të rregullojë mënyrën se si duan boshnjakët.

Treguesit që administrata e Biden mund të synonte Bosnjën filluan kur Komiteti i Shërbimeve të Armatosura të Senatit të SHBA, në një seancë dëgjimore mbi situatën e sigurisë në Evropën Juglindore, arriti në përfundimin se përfshirja më e fortë e SHBA.-së në rajon ishte i nevojshëm për shkak të Ballkanit të paqëndrueshëm dhe konfliktual. Minon sigurinë kombëtare amerikane dhe një tërheqje diplomatike do të ishte një humbje e madhe amerikane.

Treguesi i dytë ishte që ndikimi i NATO-s ishte i dobët dhe si faktori më serioz, ata përmendën ndikimin rus, i cili besojnë se Moska ushqen një dinamit politik siç është Republika Srpska.

 

burimi: faxweb

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit