Një grua vdes nga gripi i shpendëve H3N8

Një grua vdes nga gripi i shpendëve…

Një grua ka vdekur në Kinë nga gripi i shpendëve H3N8, një virus që qarkullon që nga viti 2002, por ende nuk kishte shënuar vdekje njerëzore, tha Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Virusi H3N8 u shfaq fillimisht në Amerikën e Veriut dhe deri më tani shkencëtarët mendonin se mund të transmetohej te kuajt, qentë dhe elefantët. Nuk ishte zbuluar te njerëzit deri në pranverën e kaluar, kur dy raste jo-fatale u raportuan në Kinë në prill dhe maj.

Gruaja që vdiq ishte një grua 56-vjeçare nga provinca Guangdong në Kinën juglindore. Ai u sëmur më 22 shkurt dhe u shtrua në spital me pneumoni të rëndë më 3 mars. Sipas OBSH-së, ajo vdiq më 16 mars. 

Pacienti kishte disa sëmundje themelore. Ajo ishte ekspozuar ndaj shpendëve të gjalla përpara se të sëmurej, si dhe zogjve të egër rreth shtëpisë së saj”, tha agjencia në një deklaratë. Asnjë nga kontaktet e saj të ngushta nuk ishte i infektuar dhe as nuk kishin shfaqur simptoma të sëmundjes “në kohën e shkrimit të këtij raporti”, shtoi ai.

Gruaja mund të jetë infektuar kur ka rënë në kontakt me zogj të gjallë në një treg, por burimi i saktë i infeksionit ende nuk është përcaktuar. Marrëdhënia midis këtij virusi dhe gripit të tjerë të shpendëve të tipit A (H3N8) që transmetohen te kafshët mbetet e panjohur, thekson OBSH. 

OBSH nënvizoi se të dhënat e disponueshme tregojnë se virusi nuk transmetohet nga personi në person dhe për rrjedhojë rreziku i përhapjes në nivel kombëtar, rajonal dhe global konsiderohet “i papërfillshëm”.

Por sigurisht është e nevojshme të monitorohet vazhdimisht situata, për shkak të rrezikut të mutacionit të virusit. 

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit