Një virus i ri i frymëmarrjes po përhapet tek fëmijët

Një virus i ri i frymëmarrjes po…

Kur Amber Sizemore dhe familja e saj dolën jashtë shtetit për të festuar ditëlindjen e saj javën e kaluar, ajo kishte shpresuar se vajza e saj e vogël, Raegan, do të provonte të notonte.

Por 15-muajshja, normalisht energjike dhe aventuriere, nuk ishte vetvetja të shtunën. “Ajo e urrente atë dhe normalisht e do ujin,” tha Sizemore.

Deri të dielën, kur familja po kthehej në Ohajo, vajza e vogël “kollitej si e çmendur”. “Ajo u kollit aq fort sa u hodh”, tha Sizemore.

Raegan gjithashtu ndaloi së ngrëni dhe pati ethe. Sizemore e çoi në urgjencë dhe u tha atyre se RSV ose virusi sincicial i frymëmarrjes, një virus i zakonshëm i ngjashëm me të ftohtin, po qarkullonte në kujdesin ditor të Raegan, ku punon edhe Sizemore.

Testi doli pozitiv dhe shenjat jetike të Raegan i shtynë punonjësit e kujdesit urgjent t’i thoshin Sizemores që ta çonte vajzën e saj në spital.

“Ata kanë qenë të mrekullueshëm këtu dhe janë kujdesur mirë për të, por pjesa më e frikshme është, nëse nuk e dija që ajo ishte e ekspozuar ndaj RSV-së”, tha Sizemore. “Më vjen mirë që nuk prita.”

Shumica e fëmijëve kapin RSV në një moment para se të mbushin 2 vjeç, thotë Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, dhe zakonisht është e lehtë.

Simptomat mund të duken si një ftohje e zakonshme dhe përfshijnë rrufë, ulje të oreksit, kollitje, teshtitje, ethe. Zakonisht zgjasin një ose dy javë dhe pastrohen me pushim dhe lëngje.

Por në disa fëmijë, veçanërisht foshnjat e vogla, RSV mund të jetë i rrezikshëm, duke çuar në dehidrim, probleme me frymëmarrjen dhe sëmundje më serioze si bronkioliti ose pneumonia.

Një rritje e hershme e viruseve të frymëmarrjes tek fëmijët po i lë të mbingarkuar disa spitale. Një rritje ‘e paprecedentë’ e viruseve të frymëmarrjes tek fëmijët po pushton disa spitale .

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit