2.5 milion herë më i ndritshëm se dielli/ Zhduket në mënyrë të mistershme ylli

2.5 milion herë më i ndritshëm se…

Një objekt brenda galaktikës së xhuxhëve Kinman është zhdukur nga pamja, sipas hulumtimit të ri të botuar sot në Njoftimet Mujore të Shoqërisë Astronomike Mbretërore. Ky yll masiv dhe jashtëzakonisht i ndritshëm blu u hipotezua të ekzistonte bazuar në vëzhgimet astronomike të bëra midis vitit 2001 dhe 2011, por që nga viti 2019, nuk vërehet më, shkruan Gizomodo.

Autorët e studimit, të udhëhequr nga studenti i doktoraturës Andrew Allan i Trinity College Dublin, kanë parashtruar dy shpjegime të mundshme: Ose ylli ka përjetuar një rënie dramatike në shkëlqim dhe tani është fshehur pjesërisht, ose është shndërruar në një vrimë të zezë pa shkaktuar një shpërthim të supernovës. Nëse është kjo e fundit, do të përfaqësonte supernovën e dytë të njohur të dështuar.

Galaktika e xhuxhëve Kinman ndodhet 75 milion vit-drite nga Toka, kështu që nuk është afër asnjë lloj mënyre. Astronomët nuk mund të dallojnë yjet e veçantë për shkak të distancave të jashtëzakonshme të përfshira, por ylli i hipotezuar në fjalë është një variabël e ndritshme blu (LBV), e cila është e zbulueshme në distanca ekstreme. LBV-të janë yje masive dhe të paparashikueshme në fund të jetës së tyre.

Natyra e ndryshueshme e këtij ylli, përmes ndërrimeve të tij dramatike në spektër dhe shkëlqim, mund të ndotet nga Toka. Çuditërisht, ky yll i është 2.5 milionë herë më i ndritshëm se Dielli ynë.

/Gazetaatdheu.com/

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit