Nuk ka shëndetësi falas! 350 mln euro iu kushtoi shqiptarëve shërbimi shëndetësor në 2021

Nuk ka shëndetësi falas! 350 mln euro…

Pavarësisht se qeveria ka prezantuar programin për shëndetësi falas, qytetarët shqiptarë kanë paguar nga xhepi i tyre 350 milionë euro në vitin 2021. Këtë e tregojnë të dhënat e INSTAT për treguesin e “Shëndetësia dhe aktivitetet e punës sociale” bëjnë të ditur se të ardhurat e kësaj kategorie në vitin 2021 arritën në gati 41 miliardë lekë. Kjo tregon që shërbimi shëndetësor nuk është falas, përkundrazi gjatë 2021-shit kostot kanë shënuar nivele rekord.

Fitimet e bizneseve që veprojnë në aktivitetin e shëndetësisë janë zgjeruar ndjeshëm, duke arritur në 10 miliardë lekë, ose 350 milionë euro në vitin 2021, nga 31 milionë euro në 2019-n. Norma e fitimit të këtij sektori kërceu gjithashtu në 24%, nga 11% që ishte mesatarja e 2018-2019, duke u renditur se aktiviteti i dytë në vend me kthimin më të lartë, pas pasurive të paluajtshme.  Aktiviteti i shëndetit ka shënuar një rritje të fortë në dekadën e fundit, duke shfrytëzuar nivelin e ulët të shërbimeve të sektorit publik”, thuhet në raportin e INSTAT.

Sakaq, bëhet me dije se  edhe ë krahasim me mesataren e 2018-2019, kur vendi ishte në një periudhë normale shëndetësore, të ardhurat pothuajse janë dyfishuar. Kjo rritje e ndjeshme e të ardhurave ka ardhur pavarësisht se numri i punonjësve të punësuar në këtë sektor ka mbetur pothuajse i pandryshuar në rreth 12 mijë persona dhe investimet gjithsej janë zgjeruar lehte më 6.7%.
Sipas INSTAT, në “Shëndetësia dhe aktivitetet e punës sociale” përfshihen spitalet, klinikat, qendrat e kujdesit shëndetësor për të moshuarit, klinikat dentare, kujdesi social etj. Dhe në të gjitha këto shërbime ka pasur rritje të ndjeshme të kostove, duke i bërë të papërballueshme për qytetarët.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit