“Nuk më shkon mendja për seks”/ Dëshira e ulët seksuale tek meshkujt lidhet me çekuilibrin kimik

“Nuk më shkon mendja për seks”/ Dëshira…

Dëshira e ulët seksuale tek meshkujt lidhet me çekuilibrin kimik kështu është titulli i artikullit më të fundit të publikuar nga CNN. Në këtë artikull është publikuar një rast konkret ku shpjegohet se përse meshkujt humbasin dëshirën për seks dhe mënyrat se si mund të zgjidhet ky problem.

Një burrë ka treguar për CNN rastin e tij, ku në këtë artikull prezantohet si Peter ( jo emri i  vërtetë). Peter tregon se ndërsa rrinte me shokët e tij të kolegjit, kuptoi se ndihej ndryshe për sa i përket dëshirës për seks. Ai nuk shihte porno dhe as nuk mendonte ndonjëherë për seks. Madje dhe kur tentonte ndonjë vajzë ai do gjente justifikime.

Unë kurrë nuk kam qenë dikush që kam qenë i interesuar për pornografinë, por do të qeshja së bashku me shakatë e tyre. Unë do nxirrja justifikime se isha i lodhur apo në stres. Nuk ishte asnjë problem me tërheqjen ndaj partneres tim. Thjesht nuk më shkonte mendja për seks”, shprehet Peter, sot 44-vjeç

Kaloi një kohë e gjatë në këtë situatë. Derisa në ë vitin 2021, Peter pa një reklamë që kërkonte vullnetarë meshkuj për një studim të ri mbi çrregullimin hipoaktiv të dëshirës seksuale, ose HSDD. Studiuesit planifikuan t’u injektonin pjesëmarrësve të studimit kisspeptin (një hormon seksual natyral) për të parë nëse kjo rrit dëshirën e tyre seksuale. Kisspeptin luan një rol kyç në riprodhim; pa nivele adekuate të hormonit, fëmijët nuk e kalojnë pubertetin, për shembull.

Peter u regjistrua dhe filloj të ndiqte të gjithë hapat e ekspertëve. Një javë pas seancës përfundimtare,  Peter tha se ndodhi diçka e mahnitshme. Papritur filloi të kishte dëshirë për seks.

Papritur, desha të inicioj intimitet. Unë vetëm mund të supozoj se nuk është nxitur nga mendja ime duke kujtuar diçka, por nga trupi im që dëshiron diçka, kjo i përmirësoi gjërat me partnerin tim në mënyrë të jashtëzakonshme”, tha ai.

Lidhja elektrike në tru

Ekspertët besojnë se HSDD prek të paktën 10% të grave dhe deri në 8% të burrave, megjithëse këto shifra mund të jenë të ulëta, tha Stanley Althof, një profesor emeritus i psikologjisë në Universitetin Case Western Reserve School of Medicine në Cleveland.

Burrat kanë turp të shkojnë te mjeku fillimisht, dhe ju supozohet të jeni një djalë maço. Kështu që është e vështirë për burrat të thonë: “Hej, unë kam një problem me dëshirën time seksuale.” Kjo është arsyeja pse shumica e pacientëve meshkuj që shoh me HSDD dërgohen nga partnerët e tyre”, tha Althof.

Për t’u diagnostikuar me këtë çrregullim, një person nuk duhet të ketë probleme të tjera që mund të shkaktojnë një ndryshim në epsh, si disfunksioni erektil ose derdhje e parakohshme. Sepse nëse ka faktor të tjerë atëherë këta persona nuk preken nga çrregullimi në fjalë.

Humbja e interesit për shkak të problemeve të performancës është e zakonshme, por HSDD është gjëja e tij. Është mungesa e mendimeve erotike dhe mungesa e dëshirës për seks që duhet të jetë e pranishme për gjashtë muaj. Gjithashtu nuk mund të shpjegohet më mirë nga një çrregullim tjetër ose stresorë të tjerë: nuk mund të jetë për shkak të depresionit. Nuk mund të jetë për shkak të një marrëdhënieje të keqe. Nuk mund të jetë për shkak të marrjes së një antidepresivi”, tha mjeku.

Skanimet e trurit treguan një efekt të rëndësishëm të dyfishtë pas injektimit të kisspeptinës. Aktiviteti në zonat e trurit që pengojnë sjelljen u ngadalësua, ndërsa zonat e trurit të lidhura me interesin seksual u ndezën.

Ndërsa eksperti theksoi që, edhe nëse kërkimet e ardhshme konfirmojnë përfitimet e kisspeptinës, trajtimi mjekësor nuk është një zëvendësim për komunikimin e shëndetshëm në lidhje me seksin midis partnerëve dhe me ofruesit e kujdesit shëndetësor.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit