Pacienti i parë me çipin e Neuralink në tru luan shah në kompjuter

Pacienti i parë me çipin e Neuralink…

Elon Musk publikoi një video mbresëlënëse që po bën xhiron e rrjetit, ku tregon një burrë tetraplegjik që mund të luajë shah në kompjuter, vetëm duke menduar.

29-vjeçari Nowland Arbo është personi i parë me një çip Neuralink të implantuar në trurin e tij dhe në video ai duket se demonstron aftësitë e tij të reja. Në këtë video, Noland Arbaugh, duket se është në gjendje të përdorë kompjuterin për të luajtur shah dhe lojën Civilization VI.

Unë përdor vetëm fuqinë e mendjes sime,” dëgjohet duke thënë ai. Ai shtoi se implanti tashmë i ka ndryshuar jetën.

Arbo, 29 vjeç, tha se pësoi një dëmtim të shtyllës kurrizore në njëaksident të tmerrshëm tetë vjet më parë. Ai tha gjithashtu se doli nga spitali një ditë pas operacionit të tij Neuralink në janar, i cili shkoi mirë.

Implanti i Neuralink i lejon pacientit të përdorë mendimet e tij për të kontrolluar një kompjuter. Musk tha se kompania do të fillojë të punojë me pacientë që kanë kufizime të rënda fizike, të tilla si dëmtimi i shtyllës kurrizore të qafës së mitrës ose kuadriplegjia.

Neuralink nuk është kompania e vetme që punon në pajisjet e trurit të lidhura me kompjuter. Demonstrimet moderne të kontrollit të kursorit duke përdorur mendime janë kryer te njerëz të tjerë me lloje të ndryshme implantesh, të tilla si ato që po zhvillohen nga konsorciumi BrainGate i institucioneve kërkimore dhe spitaleve.

Megjithatë, pajisja Neuralink përmban më shumë elektroda se pajisjet e tjera, duke sugjeruar se mund të ketë më shumë aplikime potenciale në të ardhmen. Teknologjia Neuralink funksionon pa pasur nevojë për një lidhje me tela me pajisjet e jashtme.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit