Pandemia e COVID-19 ka rritur ndjeshëm numrin e personave që vuajnë nga ankthi e depresioni, shkencëtarët krijojnë aplikacionin që pikas çrregullimet

Pandemia e COVID-19 ka rritur ndjeshëm numrin…

Një aplikacion që mund të zbulojë njerëzit vuajnë nga depresioni, bazuar në ndryshimet në zërin e tyre po zhvillohet nga shkencëtarët. Studiuesit në Universitetin e Maryland-it kanë matur ndryshimet e koordinimit të së folurës kur një person bie në depresion dhe po përdorin gjetjet e tyre për të krijuar një aplikacion për të ndihmuar në diagnostikimin e depresionit më shpejt.

Një person me depresion nuk mund të mendojë aq shpejt, mesatarisht, sa dikush pa depresion dhe shkalla e të folurit të tij ngadalësohet me pauza më të gjata dhe më të shpeshta.

Aplikacioni përdor të mësuarit automatik, një teknikë që përfshin simulimin e rrjeteve nervore të trurit, për të zbuluar këto ndryshime delikate në modelet e të folurit.

Teknologjia e zbulimit të depresionit mund të përdoret në një sërë mjedisesh terapeutike, si ndihma për terapistët e shëndetit mendor për të vlerësuar se si ndikon trajtimi i tyre te pacientët.

Aplikacioni mund të ndihmojë gjithashtu profesionistët e shëndetit mendor të qëndrojnë të informuar në lidhje me ndryshimet potencialisht kërcënuese për jetën e shëndetit mendor të një pacienti.

‘Idealisht, terapistët do të japin aplikacionin për pacientët që vuajnë me çrregullime të mëdha depresive (MDD) kur kanë vetëm depresion të lehtë,’ tha profesor Carol Espy-Wilson, i cili po udhëheq studimin.

‘Çështja është që të lajmërohet terapisti nëse një pacient duhet të shihet në mënyrë që ata të mos bien në depresion të rëndë dhe ndoshta të vendosin të bëjnë vetëvrasje.’

Dizajni aktual për aplikacionin, i cili është ende në fazat e tij paraprake, do t’iu kërkojë përdoruesve të identifikohen dhe t’u përgjigjen pyetjeve themelore se si janë ndjerë fizikisht dhe emocionalisht.

Përdoruesit do të regjistrojnë përgjigjet e tyre me gojë, dhe potencialisht me video, kështu që teknikat e të mësuarit automatik mund të vlerësojnë mirëqenien mendore të pacientit.

‘Ne do të shohim koordinimin e tyre artikulues, gjuhën dhe lëvizjet e fytyrës për të përcaktuar ashpërsinë e depresionit, ’tha profesori Espy-Wilson për MailOnline.

‘Nëse ka pasur një ndryshim shqetësues, atëherë njerëzit e duhur do të njoftohen – p.sh., terapisti, pacienti dhe kujdestari i tyre. Ne duhet të bëjmë simulime dhe një provë klinike për të përpunuar të gjitha këto detaje dhe për të kuptuar mënyrën më të mirë për të ndarë informacionin. ‘

Ndërsa sistemi aktualisht identifikon vetëm nëse një pacient ka depresion apo jo, studiuesit e Universitetit të Maryland po rregullojnë modelin e tyre që të jetë në gjendje të masë edhe ashpërsinë e depresionit – qoftë i butë, i moderuar, i rëndë ose shumë i rëndë.

Njerëzit me MDD është rritur shumë gjatë pandemisë, dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë zbulon se më shumë se 264 milion njerëz në të gjithë botën kanë një formë depresioni.

Shkencëtarët në Universitetin e Glasgow vlerësuan se një në 10 njerëz kishte mendime vetëvrasëse deri në fund të gjashtë javëve të para të bllokimit të parë pandemik të Britanisë.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit