Parisienët e urrenin, krijuesi i saj ishte xheloz/ 10 gjëra që nuk i dinit për Kullën Eiffel

Parisienët e urrenin, krijuesi i saj ishte…

Në 31 mars 1889 është përuruar Kulla Eifel në Paris, në një ceremoni me projektuesin e saj, Gustave Eiffel, si figurë qendrore. Po ashtu pjesëmarrës ishin kryeministri i atëhershëm i Francës Pierre Tirard, zyrtarë të tjerë dhe 200 punëtorë ndërtimi.

Në vitin 1889, me rastin e 100-vjetorit të Revolucionit Francez, qeveria planifikon një ekspozitë botërore dhe shpall një konkurs për hartimin e një monumenti që do të ndërtohej në Champ-de-Mars, në qendër të Parisit. Ndër 100 dizajnet e dorëzuara, komiteti zgjedh Eiffel’s për një kullë metalike që mund të arrijë 300 metra mbi tokë dhe të bëhet struktura më e lartë e bërë nga njeriu në botë. Eiffel, një ndërtues i njohur urash, ishte ekspert në strukturat metalike dhe ai kishte projektuar tashmë kornizën për Statujën e Lirisë që ishte krijuar së fundmi në portin e Nju Jorkut.

Jo të gjithë e pëlqyen kullën: kritikët e saj besonin se ajo do të ishte strukturë e paqëndrueshme ose do të prishte imazhin e Parisit. Por Eiffel përfundoi ndërtimin e tij në vetëm dy vjet dhe brenda buxhetit. Vetëm një punëtor humbi jetën gjatë punës, gjë që ishte e jashtëzakonshme për një projekt të këtyre përmasave në atë kohë. Ndërtesa ishte një mrekulli teknologjike dhe brenda pak dekadash u konsiderua një kryevepër arkitekturore.

Çfarë nuk dinit për Kullën Eiffel

1. Kulla Eifel nuk ishte vepër e Gustav Eiffel. Dy inxhinierët e saj kryesorë, Maurice Koechlin dhe Emile Nouguier projektuan ndërtesën. Fillimisht ai nuk ishte shumë i interesuar për projektin, por i dërgoi dy inxhinierët te shefi i departamentit të arkitekturës së kompanisë, Stephen Sauvestre. Me ndryshimet e Sauvestre, Eiffel u bind dhe bleu të drejtat e patentës.

2. Për ndërtimin e tij punuan 300 punëtorë, u përdorën 18038 copë hekur të farkëtuar dhe 2,5 milionë bulona.

3. Në atë kohë, Kulla konsiderohej një simbol i shkencës moderne. Megjithatë, ishte koha kur një teknologji tjetër ishte gjithashtu në hapat e saj të parë. Ndërsa Kulla po montohej, shumë fotografë kapën fazat e ndryshme të ndërtimit të saj.

4. Kur u ndërtua, Kulla Eifel ishte ndërtesa më e lartë në botë. Në vitin 1930 ai humbi kontrollin e ndërtesës Chrysler në Nju Jork.

5. Kur vizitorët e parë mundën të hynin në ndërtesë më 6 maj, ashensorët e saj ende nuk punonin. 30,000 vizitorët duhej të ngjisnin 1,710 shkallët deri në majë, ndërsa ashensorët hynë në punë më 26 maj.  

6. Fillimisht, parizienët e urrenin Kullën Eiffel. Shumë u shkruan letra të zemëruara gazetave, duke thënë se nuk i përshtatej karakterit të qytetit. Romancieri Guy de Maupassant ishte një nga kritikët, por ai e hante drekën çdo ditë në restorantin e Kullës. Kur e pyetën pse, ai u përgjigj se kjo ishte e vetmja pikë në Paris ku nuk mund ta shihte Kullën.

7. Lartësia e Kullës Eiffel ndryshon me sezonin. Metali i ndërtesës zgjerohet në verë dhe më pas lartësia e tij rritet me 17 cm.

8. Sipas dizajnit origjinal, Kulla do të qëndronte vetëm për 20 vjet. Por ushtria dhe qeveria filluan ta përdorin atë për komunikimet e tyre, kështu që kur licenca skadoi në vitin 1909, bashkia vendosi ta mbante atë.  

9. Kulla nuk është lyer tërësisht me të njëjtën ngjyrë. Ka një nuancë më të errët në pjesën e sipërme dhe më të hapur drejt fundit. Çdo shtatë vjet lyhet me 50-60 tonë bojë, për ta mbrojtur nga ndryshku.

10. Ky vit shënon 100 vjetorin e vdekjes së Gustave Eiffel. “Unë duhet ta kisha zili kullën. Ajo është shumë më e famshme se unë”, tha ai një herë. “Njerëzit duket se mendojnë se kjo është puna ime e vetme, edhe pse unë kam bërë gjëra të tjera, në fund të fundit.”

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit