Pas zjarrit shkatërrues, Katedralja Notre Dame e Parisit do të rihapet për vizitorët në 2024

Pas zjarrit shkatërrues, Katedralja Notre Dame e…

Më 15 prill 2019, një zjarr i madh përfshiu Katedralen 850 -vjeçare të ‘Notre Dame’ në Paris.’ Notre Dame’ është objekti simbol jo vetëm i Parisit, por gjithë Francës, ndërsa vizitohej nga rreth 13 milionë turistë çdo vit, atraksioni më i populluar. Pas zjarrit katastrofik, Katedralja, ikona parisienë do të rihapet në vitin 2024.

Katedralja Notre Dame e Francës pritet të rihapet për vizitorët dhe besimtarët katolikë në fund të vitit 2024. Projekti i restaurimit të Katedrales është aktualisht në rrugën e duhur për të përmbushur afatin e rihapjes së 8 dhjetorit 2024 të vendosur nga presidenti Emmanuel Macron. Fatkeqësisht, nuk do të jetë plotësisht gati për Olimpiadën e Parisit të planifikuar për verën e vitit 2024.

Ministri i Kulturës Abdul-Malak tha se megjithëse katedralja do të jetë e hapur për publikun, kjo nuk do të thotë se e gjithë puna e rinovimit do të përfundojë. Ai shtoi se do të ketë ende disa punime rinovimi në 2025.

Rindërtimi i katedrales Notre Dame Rindërtimi i ikonës parisienë ka qenë një detyrë e madhe. Filloi në vitin 2022, pas më shumë se dy vitesh punë për ta bërë monumentin të qëndrueshëm dhe mjaftueshëm të sigurt që artizanët të fillojnë ta rindërtojnë atë.

Autoritetet kanë bërë zgjedhjen për të rindërtuar kryeveprën e artit gotik të shekullit të 12-të, siç ishte më parë. Kjo përfshin rikrijimin e majës 96 metra të lartë të shekullit të 19-të të projektuar nga arkitekti Eugene Viollet-le-Duc.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit