Përfitimet shëndetësore që sjell agjërimi gjatë muajit të Ramazanit

Përfitimet shëndetësore që sjell agjërimi gjatë muajit…

Edhe pak ditë na ndajnë nga muaji i shenjtë i Ramazanit për të cilin agjërimi nis në datë 11 mars. Agjërimi është një praktikë fetare e respektuar nga myslimanët në mbarë botën gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit, që është muaji i nëntë i kalendarit islamik. Gjatë këtij muaji, myslimanët heqin dorë nga ngrënia, pirja dhe kontrolli i të gjitha dëshirave të brendshme që nga agimi kur konsumojnë syfyr deri në perëndim të diellit kur konsumojnë iftar. Periudha e agjërimit zgjat 29 ose 30 ditë, në varësi të shikimit të hënës së re. Agjërimi është një nga pesë shtyllat e Islamit dhe konsiderohet një akt adhurimi, vetëdisiplinimi dhe një mundësi për t’u fokusuar në përmirësimin e gjendjes shpirtërore, për të bërë bamirësi dhe vepra të mira. Ndërkohë agjërimi gjatë muajit të Ramazanit sjellë shumë përfitime si në aspektin e shëndetit fizik dhe në aspektin mendor tek njeriu.

Përfitimet shëndetësore

  • Humbje peshe dhe përmirësim të metabolizmit

Ndërsa trupi përshtatet me një sasi të kufizuar ushqimi dhe pije gjatë ditës, ai fillon të përdorë yndyrën e ruajtur si burim energjie dhe e konsumon atë. Kjo çon në djegien e yndyrës dhe humbje peshe, dhe metabolizmi i trupit gjithashtu mund të përmirësohet.

  • Kontroll më i mirë i sheqerit në gjak

Agjërimi mund të ndihmojë në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak duke ulur rezistencën ndaj insulinës dhe duke përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës. Kur një person agjëron, trupi detyrohet të përdorë glukozën e ruajtur për energji, e cila ndihmon në uljen e nivelit të sheqerit në gjak.

  • Rritja e sistemit imunitar

Agjërimi forcon sistemin imunitar. Gjatë një agjërimi, trupi kalon nga përdorimi i glukozës si burimi kryesor i energjisë në përdorimin e ketoneve, të cilat prodhohen nga rezervat e yndyrës. Ky ndryshim aktivizon një proces të quajtur autofagji, ku trupi fillon të shpërbëjë dhe riciklojë qelizat e dëmtuara, duke përfshirë ato në sistemin imunitar.

  • Gjumi i përmirësuar

Agjërimi është sugjeruar të ndihmojë në përmirësimin e gjumit në disa mënyra. Për shembull, agjërimi është treguar se zvogëlon nivelet e hormonit të stresit, kortizolit, i cili mund të ndërhyjë me gjumin.

  • Ul presionin e gjakut

Agjërimi është treguar se ul presionin e gjakut duke ulur sasinë e natriumit në trup dhe duke reduktuar inflamacionin, i cili mund të çojë në hipertension. Gjithashtu promovon humbjen e peshës, e cila mund të kontribuojë më tej në uljen e presionit të gjakut.

  • Rregullon kolesterolin e ‘keq’

Agjërimi  në Ramazan është se ai mund të ndihmojë në rregullimin e kolesterolit të keq, i njohur gjithashtu si kolesteroli i lipoproteinës me densitet të ulët (LDL). Ai e bën këtë duke ulur nivelet e triglicerideve në gjak, të cilat janë një lloj yndyre që mund të kontribuojë në kolesterolin e lartë.

  • Një detoksik njëmujor

Agjërimi gjatë Ramazanit mund të ndihmojë trupin të detoksifikohet duke e lejuar mëlçinë të përpunojë më mirë dhe të eliminojë toksinat që janë grumbulluar në trup. Kur një person agjëron, trupi kalon në përdorimin e yndyrës së ruajtur për energji, gjë që lejon lirimin e toksinave të depozituara në yndyrë.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit