Pse disa njerëz janë të varur nga kokaina

Pse disa njerëz janë të varur nga…

Varësia nga droga është bërë një problem në rritje në mbarë botën dhe është përkeqësuar me kalimin e kohës.

Si rezultat i hulumtimit zbuluan se lënda e bardhë në tru që ishte gjetur më parë në studimet e kafshëve mund të dëmtohet në mënyrë specifike në trurin e njerëzve që janë të varur nga kokaina dhe heroina.

Dëmtimet u shoqëruan me një fillim të hershëm të përdorimit të drogës në grupet e varësisë.Në modelet e varësisë së kafshëve, habenula ishte një shtytës kryesor në sjelljet e kërkimit të drogës.

Megjithatë, hulumtimi mbi rrugën PFC-habenula për trurin e njeriut ishte kuptuar dobët deri më tani.Për këtë studim, ekipi i studiuesve përdori traktografinë e rezonancës magnetike të difuzionit (MRI) për të hetuar tiparet mikrostrukturore të qarkut PFC-habenula te njerëzit me varësi nga kokaina dhe heroina krahasuar me njerëzit e shëndetshëm pa varësi.

Sarah King, një studente doktorature në Neuroshkencë në Shkollën Pasuniversitare të Shkencave Biomjekësore në Icahn Mount Sinai drejtoi analizat e studimit dhe foli mbi gjetjet.

Ajo tha: “Përveç identifikimit të dallimeve mikrostrukturore, në mënyrë specifike të reduktuar koherencën në orientimin e fibrave të lëndës së bardhë në grupin e varur nga kokaina që përfshinte si përdoruesit aktualë të kokainës ashtu edhe ata me abstinencë afatshkurtër, ne zgjeruam rezultatet përtej kokainës (një stimulues ) te heroina (një opioid), duke sugjeruar se anomalitë në këtë rrugë mund të përgjithësohen në varësi.

“E rëndësishmja, ne zbuluam se te të gjithë individët e varur, dëmtimi më i madh lidhej me moshën më të hershme të përdorimit të parë të drogës, gjë që tregon për një rol të mundshëm për këtë qark në faktorët e rrezikut zhvillimor ose premorbid.”

Studiuesit thonë se studimi është një përparim i kërkimeve të vazhdueshme në këtë fushë.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit