Pse meshkujt e kanë më të thjeshtë se femrat që të jenë lider?

Pse meshkujt e kanë më të thjeshtë…

Pse gratë në role drejtuese kanë më shumë gjasa se kurrë të heqin dor

Kur vjen puna për të promovuar në menaxhim, burrat kanë ende përparësi.Dhe gratë që arrijnë në role udhëheqëse kanë më shumë gjasa se homologët e tyre meshkuj të minojnë autoritetin e tyre dhe disa nga përpjekjet e tyre të mos njihen.

Ata tani, në vazhdën e pandemisë, kanë gjithashtu më shumë gjasa se kurrë për të lënë dorën si rezultat i pakënaqësive në punë.Kjo është sipas raportit të 2022 Women in the Workplace nga McKinsey & Company në partneritet me LeanIn.Org, një studim i madh vjetor i grave punonjëse dhe të dhënave të talenteve në qindra kompani pjesëmarrëse.

Midis punëdhënësve të studiuar, raporti zbuloi se për çdo 100 burra të promovuar nga një punë e nivelit fillestar në menaxher, vetëm 87 gra ngjiten në shkallë. Dhe në përgjithësi, 60% e menaxherëve në të dhënat e analizuara ishin burra.

“Për të tetin vit radhazi, një ‘shkallë e thyer’ në hapin e parë drejt menaxherit po i mban gratë prapa”, shkruan autorët. “Si rezultat, burrat janë dukshëm më të mëdhenj se gratë në nivel menaxheri dhe gratë nuk mund të arrijnë kurrë.

Ka thjesht shumë pak gra për t’u promovuar në pozita të larta drejtuese.”C-suite gjithashtu mbetet kryesisht meshkuj dhe të bardhë, sipas raportit. Vetëm një në katër drejtues të suitës C ishte grua dhe vetëm 1 në 20 ishte një grua me ngjyrë.

“Megjithë fitimet modeste në përfaqësimin në lidershipin e lartë gjatë tetë viteve të fundit, gratë – dhe veçanërisht gratë me ngjyrë – janë ende të nënpërfaqësuara në mënyrë dramatike në Amerikën e korporatave,” vunë në dukje autorët e studimit.

Ndërsa femrat kanë po aq gjasa sa meshkujt të kërkojnë role më të larta, pasi të jenë në to, ato priren të përballen me më shumë mikroagresione që minojnë autoritetin e tyre dhe dërgojnë sinjale se do ta kenë të vështirë të përparojnë, shkruan CNN.

Ai zbuloi se 37% e grave udhëheqëse (të përcaktuara si menaxhere ose më lart) të anketuara raportuan se kishin një kolege që merrte meritën për idenë e tyre kundrejt 27% të drejtuesve burra. Dhe ata kishin dy herë më shumë gjasa se homologët e tyre meshkuj që të ngatërroheshin me dikë më të vogël.

Për lideret e grave me ngjyrë, dëmtimi është më i keq. Studimi zbuloi, për shembull, se ato kishin 1.5 herë më shumë gjasa se gratë lidere në përgjithësi që t’i bënin kolegët të thonë ose të nënkuptojnë se nuk janë të kualifikuar për punën e tyre.

Gratë udhëheqëse në përgjithësi kanë gjithashtu dy herë më shumë gjasa të shpenzojnë kohë dhe energji të konsiderueshme për të mbështetur mirëqenien e punonjësve dhe për të nxitur diversitetin, barazinë dhe përfshirjen, por nuk shpërblehen për të, sipas raportit.

Nga gratë lidere të anketuara, 40% thanë se diversiteti, barazia dhe përpjekjet e tyre për përfshirje nuk pranohen në rishikimet e performancës.Gratë që arrijnë në role drejtuese treguan se po kërkojnë më shumë se kurrë nga puna e tyre dhe se janë të gatshme të hidhen për ta marrë atë, tregoi raporti.

Përafërsisht gjysma (49%) e grave udhëheqëse të anketuara thanë se fleksibiliteti është ndër tre konsideratat e tyre kryesore kur vendosin të bashkohen ose të largohen nga një kompani kundrejt 34% të drejtuesve meshkuj.Dhe gratë udhëheqëse kishin më shumë se 1.5 herë më shumë gjasa se bashkëmoshatarët e tyre meshkuj që të kishin lënë punën për të kërkuar një pozicion te një punëdhënës që është më i përkushtuar ndaj diversitetit, barazisë dhe përfshirjes.

“Gratë udhëheqëse po largohen nga kompanitë e tyre me shkallën më të lartë ndonjëherë, dhe hendeku midis largimit të liderëve femra dhe meshkuj është më i madhi që ka qenë ndonjëherë”, vunë në dukje autorët e studimit.Si një këndvështrim, ata shtuan, “ose çdo grua në nivel drejtor që promovohet në nivelin tjetër, dy gra drejtoresha zgjedhin të largohen nga kompania e tyre.”

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit