Pse na flihet gjumë në ditët me shi?

Pse na flihet gjumë në ditët me…

A ju bën shiu të përgjumur? Nëse po, nuk jeni vetëm!

Shumë njerëz thonë se zhurma e pikave të shiut që godasin dritaren mund t’i vërë në gjumë. Në fakt, njerëzit shpesh ndezin regjistrimet e zhurmës së shiut për t’i ndihmuar të bien në gjumë gjatë natës. Pse shiu ka këtë efekt te njerëzit?

Besoni apo jo, ka disa arsye shkencore mjaft magjepsëse përse ditët me shi duken si koha e përsosur për të kapur gjumin tonë.

Kjo ndjenjë e pazakontë përgjumjeje është pjesërisht e lidhur me orët tona biologjike dhe ritmin cirkadian. Në të njëjtën kohë, gjendja jonë emocionale, zhurma e shiut, shkalla e lagështisë dhe mungesa e dritës ultravjollcë mund të kontribuojnë në këtë fenomen.

Tingulli njëjës

Sipas Wonderopolis.org, ajo shiut dallues i shiut mund të kontribuojë në ndjenjën e përgjumjes. Kjo për shkak se shiu krijon diçka të quajtur “zhurmë rozë”, e cila është e ngjashme me zhurmën e bardhë, por ndryshon në aspektin e shpërndarjes së energjisë.

Ashtu si zhurma e bardhë, zhurma rozë është një përzierje e të gjitha frekuencave të ndryshme që njerëzit janë në gjendje të dëgjojnë, por shpërndarja e ndryshme e energjisë në ato frekuenca e lejon atë të jetë një ndihmë më efektive për gjumin.

Shiu, gjethet që shushuritësin, era, madje edhe zhurma e rrahjeve të zemrës suaj të gjitha prodhojnë zhurmë rozë. Studiuesit në një studim të vitit 2012 zbuluan se aftësia e zhurmës rozë për të reduktuar valët e trurit është ajo që e bëri atë kaq efektiv si një ndihmës potencial për gjumin.

Studimet kanë zbuluar se kur tingujt e shiut hyjnë në trurin e njerëzve, truri në mënyrë të pandërgjegjshme relaksohet dhe prodhon valë alfa, të cilat janë shumë afër gjendjes së trurit kur njeriu fle.

Mungesa e dritës

Një arsye tjetër pse mund të flini është mungesa e dritës së diellit. Kur trupi i njeriut është i ekspozuar ndaj diellit, ai çliron më pak melatonin (hormoni i lidhur me gjumin) dhe më shumë serotoninë (hormoni “të ndjeheni mirë”).

Kjo i bën njerëzit të ndihen më vigjilentë dhe të gëzuar. Mungesa e dritës në një ditë me shi mund të ketë efektin e kundërt njerëzit mund të ndjehen të përgjumur.

Përmbajtja e zvogëluar e oksigjenit në ajër

Oksigjeni mund të stimulojë trurin dhe të na bëjë të ndihemi të freskët. Kur bie shi, ka më shumë avuj uji në ajër, kjo rezulton në presion më të ulët të ajrit dhe një ulje relative të përmbajtjes së oksigjenit. Në një situatë të tillë, truri fillon të dobësohet dhe njerëzit do të ndihen të përgjumur.

Megjithatë, për shkak se ka më pak oksigjen në ajër, mund të ndiheni ende të dobët dhe të përgjumur kur zgjoheni; dhe mund të duhet të shpenzoni shumë më tepër kohë për t’u ngritur nga shtrati.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit