Pse shëndeti mendor i adoleshentëve u dëmtua pas pandemisë?

Pse shëndeti mendor i adoleshentëve u dëmtua…

Shëndeti i dobët mendor në adoleshentët amerikanë përkeqësohet nga përvojat negative gjatë pandemisë Covid-19, zbulon sondazhi.

Shëndeti i dobët mendor midis adoleshentëve në Shtetet e Bashkuara ishte një shqetësim përpara pandemisë Covid-19 dhe ndërprerjet e mëdha në shkollë dhe jetën shoqërore që nga fillimi i vitit 2020 vetëm sa e kanë përkeqësuar situatën.

Një studim i ri nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve zbuloi se shumica e adoleshentëve përjetuan ngjarje negative gjatë pandemisë Covid-19 – dhe ato përvoja ishin të lidhura me prevalencë më të lartë të shëndetit të dobët mendor dhe përpjekjeve për vetëvrasje, shkruan CNN.

Gati tre të katërtat e nxënësve të shkollave të mesme në SHBA raportuan se kishin përjetuar të paktën një përvojë të pafavorshme fëmijërie në vitin 2021, si abuzimi fizik, abuzimi emocional, pasiguria ushqimore ose humbja e punës së një prindi gjatë pandemisë Covid-19.

Gjithashtu përfshiheshin ngacmimi elektronik, dhuna në takime dhe dhuna seksuale.Adoleshentët që përjetuan një ose dy ngjarje të padëshiruara kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa të raportonin shëndet të dobët mendor dhe gati gjashtë herë më shumë gjasa të raportonin një tentativë vetëvrasjeje të kohëve të fundit krahasuar me ata që nuk përjetuan ndonjë ngjarje të padëshiruar.

Dhe efektet janë të ndërlikuara. Rreth 1 në çdo 13 adoleshentë (8%) raportuan se kishin përjetuar katër ose më shumë ngjarje negative gjatë pandemisë Covid-19.

Për këta studentë, shëndeti i dobët mendor ishte katër herë më i zakonshëm dhe tentativat për vetëvrasje ishin 25 herë më të zakonshme sesa për ata që nuk përjetuan ndonjë ngjarje të padëshiruar.

https://edition.cnn.com/2022/10/13/health/teen-mental-health-adverse-events-cdc/index.html

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit