Rritet numri i infeksioneve seksualisht të transmetueshme

Rritet numri i infeksioneve seksualisht të transmetueshme

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve ka publikuar Raportet e saj më të fundit Vjetore Epidemiologjike që hedhin dritë mbi gjendjen e infeksioneve seksualisht të transmetueshme në Bashkimin Evropian.

Studimet zbulojnë një rritje shqetësuese në rastet e sifilisit, gonorresë dhe klamidias, duke treguar një nevojë urgjente për rritjen e ndërgjegjësimit për transmetimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme dhe nevojën për të përmirësuar parandalimin e fuqishëm, aksesin në testime dhe trajtim efektiv për të adresuar këtë sfidë të shëndetit publik.

Në vitin 2022, numri i rasteve të raportuara pati një rritje të ndjeshme krahasuar me një vit më parë, ku rastet e gonorresë u rritën me 48%, rastet e sifilizit me 34%, dhe rastet e klamidias me 16%. Përveç kësaj, rastet e limfogranuloma venereum dhe sifilisit kongjenital (të shkaktuar nga transmetimi nga nëna tek fetusi) janë rritur gjithashtu ndjeshëm.

Këto tendenca nënvizojnë nevojën urgjente për veprime të menjëhershme për të parandaluar transmetimin e mëtejshëm dhe për të zbutur ndikimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme në shëndetin publik.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit