Senati francez miraton projektligjin: Aborti, e drejtë kushtetuese

Senati francez miraton projektligjin: Aborti, e drejtë…

Senati i Francës miratoi të mërkurën një projekt-ligj që synon të përfshijë të drejtën e një gruaje për një abort në Kushtetutën franceze, duke pastruar një pengesë të madhe për legjislacionin.

Ndryshimi kushtetues u nxit nga Gjykata e Lartë e SHBA që përmbysi Roe v Wade , një vendim gjykate i marrë pesë dekada më parë që kishte siguruar mundësinë e abortit atje.

Që nga vendimi në vitin 2022, disa shtete të SHBA-së kanë miratuar legjislacionin për të kufizuar aksesin në abort, me një vendim të fundit të gjykatës lokale në Alabama që madje ka ndikuar edhe në procedurat e fekondimit in vitro (IVF).

Gjykata e Lartë tregoi se të drejtat dhe liritë që janë më të çmuara për ne mund të kërcënohen edhe pse ato dukeshin të vendosura fort”, thuhet në hyrjen shpjeguese të propozimit të ligjit kushtetues të presidentit francez.

Aborti është autorizuar në Francë që nga viti 1975 kur legjislacioni i udhëhequr nga ministri i atëhershëm i shëndetësisë Simone Veil e dekriminalizoi praktikën në 10 javët e para të shtatzënisë.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit