Shkencëtarët të shokuar: Oqeanet regjistrojnë temperaturën më të nxehtë, të të gjitha kohërave

Shkencëtarët të shokuar: Oqeanet regjistrojnë temperaturën më…

Shkencëtarët janë shokuar pasi kanë vëzhguar  temperaturat e oqeaneve që janë rritur në mënyrë të vazhdueshme gjatë disa viteve të fundit, edhe pse fenomeni i ftohjes, e njohur ndryshe si “La Niña” kishte një kontroll të fortë në Paqësor. 

Oqeanet kanë qenë rekord të ngrohtë për katër vitet e fundit, raportuan shkencëtarët në janar, ndërsa në mes të marsit, klimatologët vunë re se temperatura globale e sipërfaqes së detit u ngjit në një nivel të ri. Trendi i jashtëzakonshëm shqetëson ekspertët për atë që mund të vijë, veçanërisht pasi parashikimet parashikojnë se El Niño, ose fenomeni i ngrohjes, është duke filluar këtë verë dhe së bashku me të, ndikime si nxehtësia ekstreme, ciklonet e rrezikshme tropikale dhe një kërcënim i rëndësishëm për shkëmbinjtë e brishtë koralorë.

La Niña dhe El Niño janë dukuri natyrore në Oqeanin Paqësor tropikal; La Niña karakterizohet nga temperatura më të ftohta se mesatarja e oqeanit, ndërsa El Niño sjell temperatura më të ngrohta se mesatarja. Të dyja kanë ndikim të madh në mot në të gjithë globin. Dhe një kalim në El Niño pothuajse me siguri do të sjellë temperatura më të ngrohta globale.

Daniel Swain, një shkencëtar i klimës në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos, tha se tashmë ka një “tranzicion dramatik” nga La Niña në El Niño që po ndodh në Paqësorin tropikal.

Tre vitet e fundit kanë qenë ende disa nga më të ngrohtat e regjistruara, edhe me efektin ftohës të La Niña-s. Është e paqartë se sa i fortë do të jetë El Niño i ardhshëm, disa modele parashikojnë se mund të arrijë super-forcë, të tjerë sugjerojnë se do të jetë më i moderuar. Por ajo që është e qartë është se, të vendosura mbi ngrohjen globale të shkaktuar nga njeriu, shenjat tregojnë se El Niño sjell ndikime të rënda dhe të paprecedentë për shumë pjesë të botës.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit