Shkencëtarët zbulojnë 'oqeanin masiv’ nën sipërfaqen e Tokës

Shkencëtarët zbulojnë ‘oqeanin masiv’ nën sipërfaqen e…

A e dini se 71 për qind e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar me ujë? E dini se ka një furnizim masiv të ujit të fshehur nën koren e Tokës, që është tre herë më i madh se oqeanet që ndodhen në sipërfaqe?

Në vitin 2014, shkencëtarët zbuluan se ne në thelb kemi një rezervuar uji të fshehur nën këmbët tona. Ky furnizim i madh me ujë ndodhet 400 milje nën tokë, kështu që nuk është i arritshëm. Ai gjendet brenda një shkëmbi blu të njohur si ‘ringwoodite’ në mantelin e Tokës, i cili vepron si një lloj sfungjeri për atë sasi të madhe uji. 

Pra, nuk është lëng, i ngurtë ose gaz, por një strukturë e katërt molekulare e ujit që gjendet brenda shkëmbit të mantelit.

“Ringwoodite është si një sfungjer, që thith ujin, ka diçka shumë të veçantë në strukturën kristalore që e lejon atë të tërheqë hidrogjen dhe të bllokojë ujin”, tha gjeofizikani Steve Jacobsen, i cili ishte pjesë e zbulimit monumental.

Shkëmbi ujor u zbulua nga shkencëtarët nga Universiteti Northwestern në Illinois duke përdorur sizmometra për të matur valët që krijohen nga tërmetet në të gjithë SHBA. 

Në kërkimin e tyre, ata zbuluan se valët nuk ishin të kufizuara në sipërfaqen e Tokës, por lëviznin në të gjithë bërthamën e planetit.

Duke matur shpejtësinë dhe thellësinë e atyre valëve, kërkuesit ishin në gjendje të përcaktonin se çfarë lloj shkëmbinjsh po përmbante uji, duke u ulur në fund në ringwoodite. Studimet kanë zbuluar se ringwoodite mund të përmbajë deri në 1.5 për qind ujë.

Nëse ringwoodite nën sipërfaqe ka vetëm 1 për qind ujë në ndërtimin e tij molekular, kjo do të thotë se ai mban tre herë më shumë ujë se të gjithë oqeanet në sipërfaqen e Tokës.

Ky zbulim mund t’i ndihmojë shkencëtarët të përcaktojnë se si u formua Toka, duke e çuar më tej teorinë se uji i Tokës ‘rrodhi nga brenda’, dhe jo nga asteroidet dhe kometat. 

Jacobsen shpjegoi në atë kohë: “Unë mendoj se më në fund po shohim prova për një cikël uji në të gjithë Tokën, i cili mund të ndihmojë në shpjegimin e sasisë së madhe të ujit të lëngshëm në sipërfaqen e planetit tonë të banueshëm.”

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit