Shkencëtarët zbulojnë planetin “alien”, që nuk duhet të ekzistonte

Shkencëtarët zbulojnë planetin “alien”, që nuk duhet…

Shkencëtarët kanë zbuluar një planet, që nuk duhet të ekzistonte. Themi që nuk duhet të ekzistonte, pasi ekzistenca e tij sfidon rregulloren se si shkencëtarët mendonin se planetët ishin krijuar. Një ekip astronomësh në Institutin Carnegie të Uashingtonit zbuluan planetin brenda një sistemi planetar “të pazakontë”.

Sistemi ka një planet gjigant gazi, që rrotullohet rreth një ylli të vogël xhuxh të kuq të quajtur TOI-5205, të cilin astronomët e quajtën planeti “i ndaluar”. Megjithëse xhuxhët e kuq strehojnë më shumë planetë, sesa lloje më të mëdha yjesh, mënyra se si janë formuar i bëjnë ata planetë të pamundur për të pritur planetë gazi, thanë shkencëtarët.

TOI 5205b u identifikua për herë të parë nga Sateliti Transitues i Ekzoplaneteve të NASA-s. Por pas disa kërkimeve nga ekipi i Kanodia, ata zbuluan se ky është një planet ndryshe nga ata se çfarë shkencëtarët dinë se si formohen planetët, shkruan “The Sun”.

Ylli pritës, TOI-5205, është pothuajse katër herë më i madh se Jupiteri, megjithatë ai ka arritur disi të formojë një planet me madhësinë e Jupiterit, gjë që është mjaft befasuese”, tha Shubham Kanodia, astronomi kryesor në gjetje. 

Deri më tani, asnjë planet gazi nuk është gjetur në një sistem planetar si TOI-5205, i cili klasifikohet si një xhuxh M me masë të ulët. Në fillim, nëse nuk ka mjaftueshëm material shkëmbor në disk për të formuar bërthamën fillestare, atëherë nuk mund të formohet një planet gjigant gazi. Dhe në fund, nëse disku avullon përpara se të formohet bërthama masive, atëherë nuk mund të formohet një planet gjigant gazi.

“Dhe megjithatë TOI-5205b u formua pavarësisht nga këto parmakë mbrojtëse. Bazuar në kuptimin tonë të formimit të planetit, TOI-5205b nuk duhet të ekzistojë; është një planet “i ndaluar”.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit